Ivo Komšić u gostovanju za N1

Samo u Sarajevu pješaci trče preko pješačkog

Posljednjih dana nimalo lijepe vijesti ne dolaze iz glavnog grada BiH. Nesreća u kojoj su stradale dvije mlade djevojke potresla je državu. Ali osim toga redovne su i pljačke, ubistva i razbojništva…

Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić

Nije me strah jer obnašam funkciju gradonačelnika, ali kao običnog građanina koji šeta ulicom bilo bi me strah”, bio je iskren Komšić.

Ističe da je pozivao sve one koji su odgovorni za sigurnost u gradu da nešto poduzmu.

“Grad Sarajevo nema nadležnosti koji imaju drugi glavni gradovi u svijetu i Evropi, jer oni čak imaju i svoju policiju. Za rad gradskih insitutcija u velikim gradovima odgovoran je načelnik, on ima nadležnosti. Kod nas su sve nadležnosti pomiješane, dok se građani napadaju i pljačkaju”, rekao je gradonačelnik Sarajeva.

On je kazao da je zastrašujuća informacija da više od 100 osuđenih kriminalaca potpuno slobodno hoda Sarajevom jer nema mjesta u zatvorima

I ranije je upozoravao na sigurnosnu situaciju u Sarajevu. Čak je jednom prilikom predložio i stalnu prisutnost policajaca na saobraćajnicama, a ne izlazak na ulice nakon saobraćajnih nesreća, već izlazak policijskih patrola koje će kružiti kvartovima i ulicama te patroliranje kao upozorenje delinkventima.

Ja im ne mogu narediti, to nije moja nadležnost. Na prilazima grada svugdje imaju policajci s radarima, a nema ih da kontrolišu vozače na pješačkim prijelazima. Jedini smo grad u Evropi gdje pješaci trče preko pješakog prijelaza jer vozači neće da stanu. To bi trebalo drakonski kažnjavati“, kazao je Komšić.

Komšić se pita zašto nema policije u vozilima gradskog prijelaza, a tamo imamo ubistva, pljačke i razbojništva.

Firma koja me prevozi je odgovorna za moju sigurnosti, a oni nemaju nikakvu odgovornost. 90 posto Sarajlija se osjeća loše kada dođe do ovoga što se dešava. Njih je stid ovoga. Putnik je uvijek upravu i kada griješi. Ne smijete ga povrijediti.

Komšić je istakao da se kao gradonačelnik osjeća krivim, jer je nemoćan.

Od nadležnih niko ništa ozbiljno ne poduzima. Oni su samo zaokupljeni da se utvrdi ko je više odgovoran.

Do kraja mandata Komšića na funkciji gradonačelnika ostalo je nekoliko mjeseci. Jednom prilikom je izjavio da će do kraja mandata biti obnovljena Trebevićka žičara.

S obzirom na situaciju u kojoj sam se našao u na ustavno pravni položaj Sarajeva kao glavnog grada BiH zadovoljan sam onim što sam uradio.

On je naglasio da je Trebevićka žičara najvažniji projekat za Grad Sarajevo.

Žičara je mnogo više od transportnog sredstva za Sarajevo, ona je simbol. Žičara će koštati s PDV-om 14 miliona KM. Bez pfeninga duga ćemo napraviti žičaru, a mislim da će najdalje biti završena do početka Sarajevo Film Festivala.