Aner Žuljević za Dnevni list

Samo SDP ima snagu ujediniti Mostar i BiH

Na političkoj sceni je već dovoljno dugo da njegova riječ ipak nešto znači, a u intervjuu za Dnevni list osvrnuo se na goruća pitanja, posebno ona vezana uz Mostar i HNŽ, koji je Žuljevićev ‘teren’

Slika

Čovjek bi se mogao zbuniti kada se počne pripremati za razgovor s Anerom Žuljevićem. Predsjednik je ŽO-a SDP-a BiH HNŽ-a, zastupnik je u Skupštini HNŽ-a, izaslanik je u Domu naroda Parlamenta FBiH, nositelj je liste SDP-a za Skupštinu HNŽ-a, zaposlen u BH telecomu, ‘nešto’ je i u Veležu…

Na političkoj sceni je već dovoljno dugo da njegova riječ ipak nešto znači, a u intervjuu za Dnevni list osvrnuo se na goruća pitanja, posebno ona vezana uz Mostar i HNŽ, koji je Žuljevićev ‘teren’.

Nositelj ste liste SDP-a za Skupštinu HNŽ-a, kako gledate na ulogu SDP-a u okviru Vlade HNŽ-a u posljednjem mandatu i što očekujete nakon izbora?
– Mi u SDP-u se nikada nećemo niti želimo pravdati stanjem koje smo preuzeli. Činjenica jest da ni u najgorima snovima čovjek nije mogao pomisliti da preuzima tako teško stanje i zapuštene resore u smislu zakonskih rješenja. Svakom ozbiljnom je jasno da na izbore izlazite s namjerom da pobijedite i preuzmete odgovornost kako biste mijenjali stvari. Nakon 20 godina patnje, očekivanja naroda su velika, ali početi popravljati ruševnu kuću bez materijala, s naslijeđenim dugovima, nije jednostavno. Prvo je trebalo osigurati da se ne uruši. Što smo i uradili. Stanje ni danas nije onako kakvo bih volio, ali smo i pored silnih problema s javnim prihodima mi bili ti koji smo racionalnim i odgovornim pristupom u resoru financija uspjeli sačuvati sustav stabilnim uz redovite isplate proračunskim korisnicima plus osigurati proračunsku pomoć bolnicama, što nije bio slučaj u drugim županijama.
U okviru resora gospodarstva smo nezaposlenost prepoznali kao ključni problem i sve što radimo ima za cilj stvoriti što bolji poslovni ambijent za investicije i nova radna mjesta. Usvojili smo prvi put strategiju razvoja MSP, kreirali konkurencijsko vijeće, radimo na upisnoj politici u skladu sa zahtjevima gospodarstva, poboljšali smo inspekcijski nadzor, kreirali novi ambijent u okviru oblasti koncesija i intenzivirali suradnju s lokalnim zajednicama. Na žalost, činjenica je da Mostar kao ekonomsko središte Hercegovine zbog političke blokade i nepostojanja gradskog vijeća značajno usložnjava investicionu klimu Hercegovine, te samim tim i ekonomsko stanje u Hercegovini. Ponosimo se činjenicom da smo kreirali ambijent za obračun s privatizacijskim kriminalom i usvojili sve odluke koje obavezuju Agenciju na objavu svih privatizacijskih i koncesijskih ugovora, kako bi se konačno otvorio proces utvrđivanja odgovornih za višedesetljetnu pljačku i unesrećivanje desetaka tisuća radnika naše županije.
Ministarstvo pravosuđa je projektnom suradnjom omogućilo izgradnju potpuno nove zgrade suda, zakonskim prijedlozima omogućilo rad za opće dobro, besplatnu pravnu pomoć – koja nam je kao socijaldemokratima bila posebno važna kako bi i siromašni građani mogli imati pravnu zaštitu, te niz drugih zakona koji imaju za cilj konačno definirati prava korisnika proračuna kako bi se zaustavile tužbe koje godinama opterećuju županiju.
Građani su ti koji na kraju daju konačnu ocjenu u politici, ali želim istaknuti kako sam više nego siguran da nakon 4 mandata, tj. 20 godina vladanja drugih političkih subjekata, SDP u ovom svom prvom mandatu u HNŽ-u ostavlja iza sebe značajan dio odrađenog posla i mnogo urednije stanje nego što je zatekao. SDP BiH očekuje da opet bude jedna od vodećih stranaka u cijeloj BiH, pa samim tim i u HNŽ-u. Rezultati koje smo i pored stalnih opstrukcija napravili na državnoj i federalnoj i
županijskoj razini daju nam za pravo očekivati kako ćemo zajedno s građanima nastaviti provoditi reforme i u idućem mandatu. Ostvaren je napredak na brojnim poljima, koja do sada nisu bila regulirana na najbolji način, ali mislimo da možemo i moramo bolje. Nastavit ćemo tražiti rješenja za probleme koje ova država ima, jer za razliku od drugih koji pričaju o problemima, ali ih održavaju jer na njima grade političke karijere, mi ih rješavamo i želimo to nastaviti.

Stanje oko grada Mostara je još uvijek neriješeno i evidentno je da neće biti izbora za Gradsko vijeće Mostara unatoč prijedlozima i od OHR-a. Kako vidite rješenje za Mostar i kad će se ono dogoditi?
– Mostar je u kontinuiranoj političkoj i ekonomskoj krizi od kraja rata, tako da je presuda Ustavnog suda samo dodatno razotkrila razinu političkog nepovjerenja dugogodišnjih vladajućih partnera. Razotkrila je ono što mi kao SDP godinama ukazujemo, a to je da Mostar politički funkcionira po principu dvije jasno odvojene cjeline koje za rezultat imaju hiperprodukciju troškova zbog  financiranja dvojnosti. Taj višegodišnji vladajući princip nas je danas doveo u stanje da Mostar jednostavno s gledišta javnih prihoda nije u stanju servisirati dva fiktivna grada dvije vladajuće stranke, te da je samo pitanje vremena kad će se sve ekonomski urušiti. Građani Mostara su s gledišta integracije grada miljama ispred politike i mi kao SDP jednostavno želimo da politika konačno napusti ratne rovove i servisira volju svojih građana.
SDP BiH je među prvima prezentirao rješenje koje je zasnovano na odluci o konstitutivnosti naroda. To je projekt koji treba, kroz Mostar, pokazati kako je BiH jedinstvena zemlja ravnopravnih građana i naroda. Jasno smo prezentirali dio političkog rješenja kada je u pitanju izborni sustav i održavanje izbora u Mostaru, kao i ekonomski dio koji se tiče izmjena Statuta, da bi Mostar postao funkcionalniji grad u pružanju usluga svojim građanima, a ne isključivo grad političkih elita koje svakodnevno serviraju tajkunske projekte. Implementacijom tih rješenja, Mostar bi bio potpuno drukčiji u odnosu na ono što građanima serviraju SDA i HDZ BiH. Oni su previše nesreće donijeli u Mostar. Ohrabruje nas što svakim danom sve više građana podržava naše rješenje.
Mostar kao grad ima takve resurse da za vrlo kratko vrijeme objektivno može postati sredina kvalitetnog življenja u kojoj će zadovoljstvo života moći pronaći svi. Jedan od nekada ekonomski najrazvijenijih gradova jest pretrpio ogromne ratne štete, ali 15 godina nakon rata definitivno nije trebao izgledati ovako loše. Politika HDZ-a i SDA se godinama u Mostaru bavi sama sobom, šaljući u okruženje isključivo nestabilnu i negativnu sliku, što je kao rezultat moralo imati nizak stupanj investicija i današnju nisku ekonomsku razvijenost grada. Mostar u svakom smislu treba potpuni politički i ekonomski preokret od onog što je godinama bila praksa.
Mi u SDP-u razumijemo sve zahtjeve. Oni su potpuno legitimni i rezultat različitih iskustava, osjećaja i ambicija. Mostar je, nažalost, prošao teška ratna iskušenja, čega sam i sam bio svjedok, tako da izgradnja povjerenja u suštini predstavlja najveću obvezu svih društvenih aktera kao predispoziciju boljih političkih odnosa i kvalitetnijeg života svih nas. Suština je da se između sebe moramo početi više slušati i uvažavati, te da shvatimo da nas politička galama, isključivost i emocije neće odvesti u pravom smjeru. O tomu isključivo ovisi kada će politički subjekti u Mostaru shvatiti da nam treba rješenje hitno i to u interesu svih građana grada Mostara jer ovo što danas imamo postaje dominantno ekonomska kriza koja ugrožava kvalitetu života svakog pojedinca bez obzira kako se on zove.

SDP je nedavno objavio da više nije dio parlamentarne većine u HNŽ-u. Na koji način funkcioniraju trenutačno odnosi u Vladi nakon izbacivanja HDZ-a 1990. iz vlasti i postoji li skupštinska većina u HNŽ-u?
– Nikad nam neće biti jasno zašto su SBB, SDA i dio SBiH isporučili HDZ-u pola Vlade i što je cijena tako neodgovornog poteza. Mi u SDP-u smo od početka imali vrlo jasnu i odgovornu poziciju, te smo i 24 sata nakon smjena sazvali županijski odbor gdje smo konstatirali kako za nas sporazum o koaliciji više ne postoji i da očekujemo od nove većine da dostave imena i za pozicije SDP-ovih ministarstava. Očigledno je da i nakon više od mjesec dana nakon smjena nemamo imena, što pokazuje da nova većina ima namjeru izvaninstitucionalno dogovarati i provoditi aranžmane dogovorene ispod stola, a ne javno preuzeti odgovornost. Međutim, i ovo je sasvim dovoljno da građani jasno vide o kakvim političkim subjektima se radi i kakav im je model političkog djelovanja.
Na žalost, pravu istinu oko toga što se događalo u pozadini oko rekonstrukcije Vlade HNŽ-a možemo doznati jedino od izravnih sudionika, koji do dana današnjeg nisu ponudili niti jedan konkretan politički argument u smislu obrazloženja. Činjenica jest da je SDP bio protiv rekonstrukcije 4 mjeseca prije izbora, jer je demokratski zrelo dopustiti da građani odluče na izborima tko treba ostati, a tko napustiti vladu. Međutim, smjene su se dogodile, skupljeno je 20 ruka na najblaže rečeno čudan i netransparentan način. Tako da danas imamo situaciju da je nova parlamentarna većina SBB, HDZ, SDA, dio SBiH i HSP omogućila da HDZ ima sam pola Vlade, te raspolaže pred izbore dodatno resursima ministarstva za pitanja branitelja i prometa. Mi i dalje čekamo da nova parlamentarna većina dostavi imena novih ministara umjesto SDP-ovih, međutim, do današnjeg dana to se još nije dogodilo. Što se tiče Vlade, ona danas funkcionira isključivo na način da servisira osnovne funkcije županije, a na žalost činjenica je da su drugi potpuno bespotrebno narušili povjerenje. SDP-ovi ministri će do zadnjeg dana raditi u punom kapacitetu na ispunjavanju našeg programa, a građani će danom izbora jasno reći tko treba ostati, a tko napustiti Vladu HNŽ-a.

S obzirom da ste zaposleni u BH Telecomu, izaslanik u Domu naroda federalnog Parlamenta, izabrani u Županijskoj skupštini HNŽ-a, predsjednik ste ŽO-a SDP-a, je li moguće istovremeno kvalitetno obavljati sve ove funkcije? Nije li to ipak malo previše za jednu osobu?
– Teško je da ja odgovorim na ovo pitanje, a da odgovor pri tome ne bude kvalificiran kao subjektivan. Točno je da obavljam sve četiri funkcije, međutim, odgovor na to stižem li i koliko kvalitetno obavljam iste mogu objektivno ocijeniti oni koji na to imaju legitimno pravo po svakoj od pojedinačnih funkcija. Kada je u pitanju moj angažman kao zastupnika u Skupštini i Domu naroda, građani su ti koji su me birali na izborima dva puta i kojima sam dužan svakodnevno polagati račune što i radim svakodnevno komunicirajući s njima. Na sreću, ja sebe u politici od početka vidim kao nekoga tko svakodnevno rješava životne probleme ljudi, i to me čini ispunjenim, a krupne političke teme ipak ostavljam drugima. Za dva mjeseca je dan kada ćete i Vi i ja dobiti konkretan odgovor jesam li ili nisam kvalitetno radio posao zastupnika?! Ono što ja mogu reći jest da sve što radim, radim odgovorno i najkvalitetnije što znam, potpuno svjestan da nisam savršen. Međutim, meni je osobno ipak najvažnije od svega da sam i nakon 8 godina u politici čvrsto na zemlji, potpuno svjestan da je politika maraton u kojem je važno napraviti veliki broj malih koraka da bi ste ostvarili cilj. Kada je u pitanju pozicija predsjednika ŽO-a SDP-a HNŽ-a, članovi SDP-a su ti koji su me na konvencijama birali jednoglasnom potporom, što je za mene bila izuzetna čast, ali i obveza. Naravno i ovaj mandat je pri kraju, tako da će u idućim mjesecima izaslanici na konvenciji imati priliku ocijeniti moj rad, kada ćemo imati priliku zajedno čuti njihova mišljenja. Ipak, na kraju želim istaknuti ono što mislim da najviše interesira građane kada pročitaju pitanje koje ste postavili, a to je što će on od novca s ovoliko funkcija? S obzirom da politički protivnici već mjesecima u nedostatku argumentacije za moju diskreditaciju šire bezočne laži kako imam četiri plaće, odgovorno tvrdim, što je moguće provjeriti u poreznoj kartici koju uredno prijavljujem, da imam isključivo plaću na radnom mjestu i paušal u Skupštini HNŽ-a. Uloga izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH nije odvojiva od uloge skupštinskog zastupnika u HNŽ-u. Tamo sam izabran nakon što nije bio dovoljan broj izabranih iz drugih županija, a koji pripadaju onoj nesretno nazvanoj kategoriji ‘ostalih’ kako bi se popunio Dom naroda Parlamenta FBiH. Znači, taj angažman je u suštini produžetak uloge skupštinskog zastupnika u HNŽ-u. Nikad u politici za ovih 8 godina nisam imao službeni auto, savjetnika, službeni mobitel, tajnicu ni bilo što drugo. Na kraju, jedino što mi je žao u prethodnih 8 godina jest to da sam obavljajući ove odgovorne pozicije vrlo malo vremena provodio u krugu obitelji, tj. s djecom, koji su ipak platili najveću cijenu mog političkog angažmana. Što se tiče moje uloge i posla u BH Telecomu, svi znaju da sam u politiku ušao kao zaposlen čovjek s akademskom karijerom. Na žalost, kratko obavljajući poslove prorektora za financije na Univerzitetu u Mostaru, uvjerio sam se kako tada s ključnim ljudima tamo ne dijelim isti koncept razvoja i uloge Univerziteta, tako da sam morao donijeti nove odluke što se moje profesionalne karijere tiče, jer ja ne vidim sebe zauvijek kao profesionalnog političara.

SDP je u okviru Vlade HNŽ-a inzistirao na objavi privatizacijskih ugovora i smjeni vodećih ljudi Agencije za privatizaciju. Zašto se to još uvijek ne događa?
– Jedno od naših ključnih predizbornih obećanja jest bila revizija privatizacije. Danas sa zadovoljstvom možemo konstatirati da smo kroz usvajanje zakona o reviziji privatizacije i seta antikoruptivnih zakona na federalnoj razini, te inicijativi ministra Zagorčića o objavi ugovora o privatizaciji u cijelosti ispunili obećanje i stvorili ambijent da institucije ove zemlje konačno pokrenu proces razotkrivanja pljačke stoljeća i oduzimanja nelegalno stečene imovine.
Potpuno smo svjesni da je veliki broj gospodarskih subjekata danas potpuno uništen lopovskom privatizacijom, i da ih više nije moguće pokrenuti, ali unesrećeni radnici koji su danas bez uplaćenog mirovinskog staža i zdravstvenog osiguranja očekuju pravdu, tj. očekuju da država pokaže da su njezine institucije u stanju lopove smjestiti gdje im je mjesto i pri tome im oduzeti  sve ono što su na nesreći drugih stekli. Najkraće rečeno, radnici očekuju mrvicu zadovoljstva kroz ostvarenje pravde, a Nikšićeva vlada je kroz usvajanje nužnih propisa prva vlada koja je stvorila ambijent za konačni obračun s kriminalom i korupcijom.
Činjenica je da danas imamo problem da oni koji su se obogatili na lopovskoj privatizaciji to nisu mogli uraditi bez političke potpore, koja na žalost danas nastavlja svoje djelovanje kroz stalne opstrukcije da građani i radnici konačno saznaju što se dogodilo s gospodarskim gigantima.
Na žalost rukovodstvo Agencije za privatizaciju HNŽ-a i pored naloga Vlade HNŽ-a i Skupštine i dalje ne želi objaviti ugovore o privatizaciji čime pokazuje da je u potpunosti svjesno kako će ti ugovori potvrditi višegodišnje tvrdnje SDP-a kako je privatizacija većinski bila kriminalna, kako su iza nje stajale određene političke stranke koje i danas štite svoje stranačke bogataše.
Ministar Zagorčić je pokrenuo inicijativu za smjenu rukovodstva agencije, ali na žalost odnos drugih političkih stranaka spram te inicijative je u konačnici pokazao kako rukovodstvo agencije ima njihovu političku potporu za neobjavljivanje ugovora.
Međutim, jedno moraju znati. SDP neće nikada odustati. Ugovori će biti objavljeni, a građani će doznati ko je stajao iza lopovskih privatizacija. Izbori koji su pred nama su u stvari prilika da građani prepoznaju one političke subjekte koji žele da se konačno pokrene borba protiv kriminala i korupcije i onih koji kriminal žele zaštiti.

Jedino mi možemo jamčiti da ovu zemlju nitko neće dijeliti

Budući ste izaslanik u Domu naroda FBiH, kako gledate na u zadnje vrijeme aktualna spominjanja smanjenja nadležnosti županija u FBiH s obzirom na veliku potrošnju javnih sredstava koju troše županijske vlade.
– Na žalost to je samo jedan od segmenata ustavne strukture naše zemlje koji danas pokazuje svoje slabosti na ekonomskim principima. U stvari u vremenu krize postaje jasno koliko skup i nefunkcionalan aparat imamo kojem sve više nedostaje novca i kako županije sve teže servisiraju svoje ustavne nadležnosti. Stav SDP-a je od početka vrlo jasan kada je u pitanju ustavna struktura ove zemlje. Daytonski Ustav je na žalost prevladan, unutar sebe sadrži suštinske demokratske deformacije koje onemogućavaju da ova zemlja postane normalna zemlja u kojoj svatko ima jednako pravo na svakom pedlju ove zemlje.
Drugi aspekt postojećeg ustavnog uređenja jest njegova kompleksnost, neracionalnost i nefunkcionalnost, koje se vide na svakom koraku, a najvećim dijelom u lošem odnosu sustava spram svojih građana što je potpuna suprotnost od onoga što bi trebala biti uloga države.
Na žalost posljednje poplave su u suštini pokazale koliko smo mi ustavno komplicirana država i kako je izuzetno teško u šumi nadležnosti imati koordiniran sustav kada Vam je on od suštinskog značaja. Nakon ovih izbora predstoje nam ozbiljne reforme, među kojima je sigurno najosjetljivija upravo ustavna. S obzirom da već godinama slušamo o tajnim sastancima različitih političkih subjekata i gotovim rješenjima kada je u pitanju podjela BiH i Mostara, od izuzetne je važnosti za sve one građane koji našu domovinu i Mostar žele jedinstvenim i komotnim za sve, da daju potporu SDP-ovim listama i kandidatu za člana Predsjedništva Bakiru Hadžiomeroviću kako bi omogućili da SDP bude nezaobilazni čimbenik u budućim sudbonosnim dogovorima oko izgleda ove zemlje. Multinacionalne liste i najveći broj kandidata koje SDP ima na ovim izborima su jamstvo da smo jedina politička stranka ljevice koja ima snagu jamčiti kako ovu zemlju nitko neće imati priliku dijeliti u budućnosti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.