KO FOM SDP BiH Sarajevo

Samo pozitivne progresivne ideje mogu unaprijediti naše društvo

Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH Kantona Sarajevo, iskazuje svoju potrebu da zbog sve češćeg bavljenja problematikom mladih i negativnog pominjanja Socijaldemokratske partije u javnom prostoru od strane kandidata na predstojećim izborima drugih političkih opcija, demantira slijedeće krive navode:

SDP je poručio studentima da će, naravno ukoliko dobiju šansu, ukinuti propisana studentska prava za koja smo se moje kolege i ja teško izborili poput: dva termina septembarskog ispitnog roka, prijenos 12 ECTS bodova ili dva ispita u narednu godinu, apsolventski staž, komisijski ispit neograničen broj puta bez mogućnosti da profesor koji je obarao studenta bude predsjednik Komisije, kontrola male prolaznosti kod pojedinih profesora, informacionog sistema evaluacije (ocjenjivanje) rada profesora od strane studenata, sankcije (novčane kazne) za neobjavljivanje rezultata ispita u roku od pet dana (što je postala ustaljena praksa kod nekih profesora) ili za neodržavanje uvida u rad i tako dalje, sukob interesa (izuzeće profesora) za slučajeve kada profesor ima srodničke odnose sa kandidatom (studentom) – kao i mnoga druga prava koja nisu spustila kriterije na UNSA, ali su studentima zagarantovala dodatne šanse i Univerzitet učinila konkurentnijim na tržištu.

U zabludi su sve mlade osobe koje vjeruju da ćemo biti protiv svega što su donijele stranke na vlasti u prethodnom periodu. Naravno da ćemo biti protiv onoga za šta smatramo da treba popraviti i zadržavamo pravo da mislimo tako. Ipak, nije teško primijetiti da je prethodno donešeni zakon na principu “mrkve i štapa”, pa se da zaključiti da će slijedeće izmjene također biti takve odnosno za očekivati je da vladajući kako bi umirili studente ponude možda i treći septembarski rok i prenošenje 15 ECTS bodova, bodove na javljanje na nastavi ili na lijepo ukoričenu svesku iz predmeta, a u pozadini možda pripremiti daljnju degradaciju univerziteta i kvaliteta visokoškolskog obrazovanja, a sa ciljem njegove privatizacije ili jačanja privatnih univerziteta u vlasništvu blisko-stranačkih tajkuna.

Također, ovim putem izražavamo zabrinutost zbog načina integracije univerziteta koja je uvod za uvođenje trezorskog poslovanja, odnosno nije nam u potpunosti jasna svrha prepisivanja imovine i vlasničkih prava organizacionih jedinica (fakulteta, akademija i instituta) na Univerzitet, ukoliko je vlasnik i jednog i drugog osnivač – Kanton Sarajevo. Svjesni smo da je ovakav način djelovanja uvod u trezorsko poslovanje, koje samo po sebi nije loše, posebno po pitanju kontrole transparentnosti finansija ali se u praksi  nakon implementacije u većini institucija i kantona pokazalo da donosi  samo probleme poput kašnjenja plaća i naknada radnicima.

Ovim putem smo poznavajući primjere iz prakse onih koji provode trezorsko poslovanje svjesni realne mogućnosti kašnjenja plaća i naknada za doprinose radnicima zaposlenim na Univerzitetu u Sarajevu, te sutra novim kreditnim zaduženjima iz međunarodnih fondova kako bi se nadomjestio nedostatak novca.

Ne možemo a da se ne dotaknemo spornog Kodeksa. Problem ovakve javne politike – normiranja svakog vida ponašanja, od finansijskog do oblačenja i ophođenja je de facto stvaranje terena pogodnog za plasiranje stranačke doktrine, smatrajući svaku aktivnost koja se protivi takvoj doktrini “narušavanjem neutralnosti i ugleda univerziteta”. Zamislimo u takvoj situaciji da na vlast dođe politička opcija koja bi neprihvatljivim  smatrala dolazak studenta na nastavu vlastitim automobilom i posjedovanjem mobitela na nastavi skupljeg od prosječne plaće, te da ta stranka počne izmjenjivati plaće i naknade u skladu sa političkim preferencijama. Vjerovatno bi tek tada tvorci ovog zakona shvatili zašto ga kritikujemo, jer bi to osjetili na svojoj koži. Nepodržavanjem ovako štetnih zakonskih rješenja, te štetočina u vidu samozvanih studentskih predstavnika i podružnice vladajuće strukture pod nazivom “SPUS” štitimo sve osobe vezane za univerzitet potencionalno i od nas samih, kada dođemo na vlast. Studentima je potreban depolitiziran “SPUS” koji će štiti interes studenata a ne vladajuće strukture, bez obzira na sastav te strukture.

Forum mladih SDP BiH Kantona Sarajevo, kao politički podmladak koji njeguje slobodu kao svoju temeljnu ideju smatramo da ljudska prava se ne mogu ne smiju razdvajati te pojedina čak nazivati i trivijalnim. Pokušaj da se kroz različite podzakonske akte donose ograničenja temeljnih ljudskih prava i sloboda je neprihvatljivo, te stoga smatramo veoma opasnim da se svaki pokušaj kritike od strane slobodnih pojedinaca, akademskog osoblja, organa i tijela univerziteta smatra političkom instrukcijom Socijaldemokratske partije, bez obzira na naš politički stav. Mi podržavamo te reakcije zbog toga što su u skladu sa našim principima i načelima, a ne zbog toga što neko možda jeste ili nije član Socijaldemokratske partije ili samo prirodno živi i razmišlja u skladu sa osnovnim načelima socijaldemokratije.

Ovom prilikom stavljamo se na raspolaganje svim studentima i studentskim asocijacijama (osim politiziranog SPUS-a), cijeneći njihovo mišljenje da daju svoje osvrte, kritike i prijedloge vezane za način provođenja novog Zakona o visokom obrazovanju, a koje ćemo zajedno zagovarati i provoditi.

 

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.