Damir Mašić

Samo je pitanja dana kada će HDZ prihvatiti prijedlog SDA o podjeli Mostara

Uvjereni smo da će se u narednim danima probuditi čitavo građanstvo i probosanske snage, jer se sada u Mostaru vodi odbrana države, istaknuo je gostujući u Dnevniku TV1 Damir Mašić iz SDP BiH.

“Situacija je i više nego ozbiljna. Ja se iskreno nadam da ćemo mi u SDP-a kao i kolege u DF-u i svako onaj ko racionalno razmišlja, imati dovoljno smjelosti i hrabrosti da se svim rasploživim demokratskim sredstvima zaustavi jedan ovakav scenario”, naglašava Mašić.

Apsudrno je da stranka koja hoće de facto etnički podjeliti Mostar, optužuje SDP i DF, ističe Mašić te dodaje da prijedlog SDP-a i DF-a, predviđa praktično tri principa; prvi je jedinstven grad, drugi je, multietničke tri izborne jedinice i treći potpuna zaštita građana i naroda koji žive u Mostaru na način da niko neće moći dominirat nad bilo kim, dok gradonačelink i njegovi zamjenici ne mogu dolaziti iz istog naroda.

Samo je pitanja dana kada će HDZ prihvatiti prijedlog SDA, a u suštini to je HDZ-ov prijedlog, i iznijeti ga kao kompromisno i prihvatljivo rješenje, navodno za sve, međutim ovdje imamo i problem konstitutivnosti jer njihov prijedlog uopće ne predviđa i ne uključuje srpski narod, i ovo nije podjela između Bošnjaka i Hrvata nego podjela između SDA i HDZ, kategoričan je Mašić.

U”vjeren sam da će se u danima koji su pred nama konačno probuditi tzv intelektualna elita, građanstvo, NVO sektor i sve one probosanske snage, koje neće dozvoliti da jedan ovakav prijedlog dobije većinu”, dodaje Mašić.

U Mostaru je na sceni u ovom trenutku odbrana države. Uvjeren sam ni da gospodin Radončić neće podržati prijedlog Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića o uništenju Federacije i samim time pristati uz Milorada Dodika za uništenje Bosne i Hercegovine.