Forum mladih SDP BiH Sarajevo

Samo depolitizirani SPUS može biti nešto više od niskobudžetne turističke organizacije

Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo oglašava se povodom izjava za medije, koje su dali rukovodioci Studentskog parlamenta UNSA (SPUS).

Nedavni ispadi i govor mržnje predsjednika SPUS-a Harisa Zahiragića podstaknule su studentsku javnost i medije da obrate pažnju, te da javno iznose nepravilnosti vezane za rad ove organizacije kao predstavnika svih studenata Univerziteta u Sarajevu.

Pored brojnih nepravilnosti u radu, na koje mediji ukazuju, daleko alarmantniji je podatak o stranačkoj kontroli ove organizacije. Čini se da smo u situaciji da isti centri moći kroz različite infrastrukture imenuju i rukovodstvo Univerziteta, ali i rukovodstvo studentskih organizacija. Na Univerzitetu u Sarajevu nauku nema ko da brani, ali se zato po staroj i isprobanoj shemi oštro brane male i velike fotelje, gledane kao stranački plijen.

Apelujemo da opća i akademska javnost krenu u odlučnu depolitizaciju Univerziteta. Slučaj Harisa Zahiragića ne smije biti tretiran kao izolovani slučaj, jer on to nije. Depolitizacijom Univerziteta se treba baviti sistemski, sa jednakom pažnjom i upornosti sa kojom su se određene stranačke strukture tu i uvukle. Samo tada se možemo nadati da ćemo imati SPUS koji će biti nešto više od niskobudžetne turističke organizacije i samo tada možemo imati UNSA koji će biti bolje rangiran u svijetu. Mi, kao društvu, vapimo za ozbiljnim i društvu korisnim znanjima i za kvalitetnim kadrovima, a bez depolitiziranih nestranačkih univerziteta tome se ne možemo nadati. U okolnostima kakve imamo nauka stagnira, a cijenu toga svi plaćamo.

Kao politički podmladak, spremni smo povesti primjerom. Pozivamo svoje članove da se ubuduće suzdrže od kandidovanja u tijela SPUS-a ili da zalede partijsko članstvo ako se odluče za aktivizam kroz studentska predstavnička tijela. Neka nestranački nezavisni SPUS bude prvi korak na putu ka nezavisnom visokom obrazovanju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.