Poražavajuće ponašanje novoimenovanog ministra

Salko Bukvarević ispunjava želje HDZ BiH

Povodom jučerašnjih vraćanja službenih pečata federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata grupama za braniteljsku evidenciju u tri općine Zapadnohercegovačkog kantona i najave da će Ministarstvo za april izvršiti obračun invalidnina prema svim korisnicima, u koje spada i oko 2 000 korisnika iz tih općina, Zukan Helez, bivši ministar Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH i potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, u svojoj izjavi je osudio potez novog ministra Salke Bukvarevića.

„Kao čovjek koji je imao priliku biti na čelu definitivno najkompleksnijeg resora na nivou Vlade FBiH i kao neko, ko je zarad tog posla nailazio na more opstrukcija i primio bezbroj niskih udaraca, do sada nisam htio komentarisati poteze mog nasljednika na toj poziciji gospodina Salke Bukvarevića, mada je za to bilo jako mnogo povoda. Naime, Vlada, u čijem je sastavu i sam Bukvarević, za sebe prečesto voli reći da je “reformska” s tim da se potezi gospode „reformista“ nerijetko, i to vrlo žestoko sukobljavaju s retorikom koju potenciraju, o čemu najbolje govori nedavni potez ministra Bukvarevića.

Implementacijom Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, odnosno famoznom „revizijom“ za više od 11.000 ljudi, utvrdili smo da nezakonito primaju naknade, čime se svjesno na krajnje nezakonit način godinama skrnavio budžet FBiH (naravno, tim ljudima je sve to „neko – tada vladajući“ morao obezbijediti, a samo podsjećanja radi najveće malverzacije datiraju iz perioda 2004-2010.godina).

Proces provođenja pomenutog Zakona su skoro sve vrijeme pratile opstrukcije, što unutar samog Ministarstva od strane uposlenika (danas prvih saradnika ministra Bukvarevića), što na terenu, od strane onih koji su svjesni činjenice da nezakonito koriste pravo iz straha da ostanu bez istog, što se najbolje vidjelo u četiri općine Zapadnohercegovačkog kantona, gdje su bukvalno zakivana vrata prostorija, gdje je sklanjana dukumentacija, gdje se prijetilo fizičkom silom svima koji su dobrovoljno pristajali na reviziju…

S obzirom na okolnosti, a i činjenicu da smo tokom pregovora sa navedenim općinama ZHK, koji su vršeni skoro tri godine, iscrpili sve mogućnosti, preostalo je samo obustaviti isplatu i na taj način pokušati privoliti sve one koji nemaju strah od ishoda reevidentiranja da to učine sami. Nažalost, ni taj potez nije imao značajne rezultate, jer je očito strah od istine daleko jači od želje da uživaš u nelegalno stečenom pravu.

Ono što je danas za mene iznimno poražavajuće je ponašanje novoimenovanog ministra, čiji su potezi zaista diskutabilni. Biti ministar ove populacije znači služiti onima koji su u najtežim momentima izložili svoje živote da bi mi danas imali državu, znači služiti ljudima koji znaju šta znači biti karakter i imati ponos i dostojanstvo, a vratiti u pravo (deblokirati isplatu) one koji to ne zaslužuju i poistovijetiti „Berlinsku bojnu“ sa istinskim patriotima je, u najmanju ruku, ponižavajuće za ovu komponentu!

Za mandata sam se trudio ispraviti nepravdu i pokazati da Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata nije institucija predviđena za manipulaciju i kupovinu izbora u svrhu ostanka na vlasti, već da je to institucija koja svim svojim kapacitetom služi onima za koje je i namjenjena.

Žao mi je što su glavne prokupacije gospodine Bukvarevića ispunjavanje želja koalicionih partnera iz Vlade FBiH (ili bolje reći jednog čovjeka), pokušaj pravljenja nekih prikrivenih podjela (što je vraćanjem na posao Martina Frančeševića i Dragana Majstorovića i učinjeno), a ne ono što populaciji koju predstavlja, zaista i treba!“, rekao je u svojoj izjavi Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.