Salkičević-Dizdarević: BiH uvozi 65 posto hrane, a milioni hektara ostaju neobrađeni

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Ermina Salkičević-Dizdarević izjavila je danas da je neophodno podići svijest o važnosti podrške poljoprivrednim proizvođačima u Bosni i Hercegovini posebno imajući u vidu da BiH uvozi više od 65 posto hrane dok istovremeno milioni hektara zemljišta ostaju neobrađeni.

Salkičević-Dizdarević je pred početak tematske sjednice o temi “Poljoprivreda Bosne i Hercegovine, stanje i izazovi neophodnih reformi” u organizaciji ove komisije rekla da se radi o prvoj u nizu tematskih sjednica koje su definisali kao prioritet, a posvećena je poljoprivredi i poljoprivrednoj  proizvodnji u Bosni i Hercegovini uzimajući u obzir važnost ove privredne grane.

“Svjedoci smo ogromnih klimatskih promjena, problema sa podrškom poljoprivrednim proizvođačima, problema sa budžetima institucija, ali ogromnim nedostacima naše države kada je u pitanju legislativa i priprema za pretpristupnu pomoć fondovima Evropske unije. Iz tog aspekta današnju sjednicu želimo iskoristi kao sjednicu koja će podići svijest o neophodnosti da o ovoj temi pričamo otvoreno u cilju bolje pozicije poljoprivredne proizvodnje u BiH”, dodala je Salkičević-Dizdarević.

Naglasila je da posebno žele razgovarati i ukazati na nedostatak harmoniziranih propisa koji bi svojim postojanjem pomogli da naši poljoprivredni proizvođači imaju puno veću podršku i u finansijskom smislu za svoje poslove.

“Cilj nam je da podignemo svijest o važnosti podrške poljoprivrednim proizvođačima na način kako institucije treba da rade. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nadležno je za vanjskotrgovinsku politiku i samim tim za kreiranje politike u oblasti poljoprivredne proizvodnje i u tom smislu ima ogromnu zadaću i veliki posao pred sobom kad je u pitanju poljoprivredna proizvodnja zajedno sa agencijama u okviru Ministarstva”, dodala je Salkičević-Dizdarević.

Često se, prema njenim riječima, u medijima osim podrške poljoprivrednim proizvođačima spominje i nedostajuća IPARD struktura u smislu predspristupne pomoći zemljama koje nisu članice Evropske unije. Naglasila je da IPARD ne podrazumjeva samo finansijska sredstva, nego ogromne promjene i posao kad je u pitanju zakonodavstvo u našoj državi.

“Mislim da imamo potencijal, sigurna sam da imamo ljude, ali trebamo im dati podršku i kao institucije i kao pojedinci bez ikakve politike nego jednostavno da radimo svako svoj posao”, istakle je Salkičević-Dizdarević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.