Sada neumorno gradimo, u oktobru vraćamo crveni sjaj Sarajevu!

Kada sam odlučio da preuzmem dužnost ministra, rekao sam sebi, da se jedino konstantnim radom nešto može promijeniti i sa zadovoljstvom prihvatio tu dužnost. Kao građanin ovog grada uočavao sam sve nedostake u saobraćaju, izazove koji se tiču sigurnosti, javnog prevoza, gužvi i vjerovao sam da se dugoročnim rješenjima i pokretanjem aktivnosti sa tačke može promijeniti mnogo – kaže u intervjuu za DEPO Portal ministar saobraćaja KS Adnan Šteta

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta pozitivan je na koronavirus i od 4. januara nalazi se u izolaciji, ali svoje ministarske obaveze revnosno obavlja i “od kuće”.

Za DEPO Portal govori o brojnim investicijskim projektima koji su obilježili prošlu godinu, kao i oni koji su u toku ili se tek planiraju, o sudbini GRAS-a i rješavanju ove dugogodišnje crne rupe Kantona Sarajevo, o funkcionisanju “Trojke” i unutarstranačkim (ne)slaganjima, ali i o novoj snazi SDP-a i planovima, ambicijama i očekivanjiam od oktobra 2022…

Razgovarala: Angelina ALBIJANIĆ-DURAKOVIĆ

 

Poštovani ministre Šteta, kako ocjenjujete prošlu godinu o oblasti vašeg nadležnog ministarstva Vlade Kantona Sarajevo. Puno toga je već urađeno?

Godina 2021. u Ministarstvu saobraćaja je bila uspješna. Realizovali smo i pokrenuli veliki broj projekata koji će značajno poboljšati saobraćajnu i cestovnu infrastrukturu i Kantonu Sarajevo. Neki od njih se realizuju prvi put nakon 40, a neki i nakon 60 godina. Na samim počecima zacrtali smo ciljeve koji će svima nama dugoročno omogućiti kvalitetan i siguran javni prevoz, prevoz po uzoru na gradove širom Europe, zato smo i krenuli u nabavku novih trolejbusa i tramvaja, rekonstrukciju tramvajske pruge, kao i sa planom za uvođenjem noviteta u javni prevoz. Rekonstruisali smo oko 25 kilometara saobraćajnica i postigli rezultat od 95% realizacije u tom segmentu našeg djelovanja. Svjesni trenutnog stanja kada su u pitanju gužve na saobraćajnicama, počeli smo sa izgradnjom značajnog projekta, koji će uveliko poboljšati sigurnost i rasteriti gužve, a radi se o spoju IX transverzale i Autoputa. Zahvaljujući dobroj saradnji sa Željeznicama FBiH, uveli smo željezničku liniju do Pazarića, koja nam je bila primjer da ttrebamo još više raditi na uključivanju željeznica u saobraćaj i na samom početku ove godine uvedena je i linija do Podlugova. U prošloj godini je raspisan i prvi od tri tendera za adaptivno upravljanje saobraćajem.

Kada sve rezimirate, jeste li Vi zadovoljni učinjenim?

Bilo koji posao da radite, nije lagan, posebno kada imate na umu sve proceduralne i administrativne aktivnosti i veliki broj prepreka, ali zadovoljan sam urađenim i suguran sam da će nam prošla godina biti odličan temelj za projekte u ovoj godini. Prošlu godinu smo završili razgovorom sa građanima, čiji će nas prijedlozi voditi u 2022. godini. Ono što već sad znamo da će nam biti fokus, pored velikih infrastrukturnih projekata, je sigurnost djece u saobraćaju na putu i oko škole. Od velike važnosti u 2021. godini su nam i ostvarene saradnje sa institucijama, međunarodnim i nevladinim organizacijama, ambasadama i svim pojedincima koji su prepoznali naš rad i pružali u podršku u realizaciji.

Najavljuje se nekoliko novih kapitalnih investicijskih projekta u oblasti saobraćajne infrastrukture (izgradnja tramvajske linije od Hrasnice, tunel između Sarajeva i Vogošće, izgradanja ceste ratnog puta Igman). Kako se razvijaju ti projekti i šta se od njih očekuje u 2022. godini, ali i kasnije?

Prošlu godinu nekako smatram prvim korakom za realizaciju mnogih aktivnosti koji će promijeniti stanje koje imamo sada. U njoj smo dogovorili, raspisali i počeli sa realizacijom mnogih značajnih projekata o kojima se godinama samo pričalo. Tu mislim, pored gore navedenih, i na projekte cestovne infrastrukture poput izgradnje prvog tunela kojeg gradi Kanton Sarajevo, izgradnju ratnog puta Igman, ali i na projekat izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice kada je riječ o javnom prevozu.

Kada je riječ o izgradnji tunela Kobilja Glava-Hotonj, u 2021. godini je po pravilima i procedurama EBRD-a raspisan tender i završena je javna nabavka. Imamo izabran nadzor, a trenutno se radi na evaluaciji ponuda, nakon čega će se i potpisati ugovor sa izvođačem i početi sa radovima. Projektom će se spojiti dvije značajne cjeline i značajno će doprinijeti i sigurnosti, ali i rasterećenju gužvi koje trenutno imamo na putu prema Vogošći.

Historijski značaj ratnog puta Igman je prevelik, a sada imamo potpuno nesigurnu i neuslovnu cestu prepunu makadama, zato smo zajedno sa Općinom Ilidža odlučili realizovati ovaj projekat, za koji je trenutno u toku javna nabavka.
Izgradnja tramvajske pruge do Hrasnice je projekat koji je važan za sve, posebno je važan za stanovnike Hrasnice i njegovom realizacijom ćemo uvidjeti sve prednosti. Ovaj projekat je prvi put spomenut u planu razvoja grada za period 1981-1985 i evo, nakon toliko godina, raspisali smo tender i očekuje nas realizacija projekta o kojem se toliko pričalo.

Očito je da vaše ministarstvo radi u punom kapcitetu. Šta svi ovi projekti trenutno znače, i mogu da znače u budućnosti, za glavni grad BiH?

Veliki izazov je biti na čelu Ministarstva saobraćaja. Kada sam odlučio da preuzmem dužnost ministra, rekao sam sebi, da se jedino konstantnim radom nešto može promijeniti i sa zadovoljstvom prihvatio tu dužnost. Kao građanin ovog grada uočavao sam sve nedostake u saobraćaju, izazove koji se tiču sigurnosti, javnog prevoza, gužvi i vjerovao sam da se dugoročnim rješenjima i pokretanjem aktivnosti sa tačke može promijeniti mnogo. Često čujem kako kažu da sam hrabar, da smo mnogo stvari počeli, da nećemo završiti. Ali sve što se počelo, mora se završiti. Imamo situacije gdje se godinama ništa nije počinjalo i možemo zamisliti samo kakav bi Kanton Sarajevo bio da se bar dio ovih aktivnosti realizovao ranije. Treba vremena za završetak velikih projekata, imamo rokove, ali ću u konačnici i kada ja ne budem više tu, biti sretan što sam bio dio velikih projekata koji su svima nama donijeli sigurnost, poboljšanje, kvalitet i u javnom prevozu i na cestama. Realizacija projekata će značiti da će Sarajevo biti u rangu sa svim europskim gradovima kada je u pitanju javni prevoz i da će biti poželjno i prihvatljivo za turiste i posjetioce, ali prvenstveno za stanovnike našeg Kantona.

Vlast „Trojke“ u Kantonu zasad dobro funkcioniše. I po prvi put ta je vlast vertikalno i horizontalno postavljena (Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, općine). Da li se to shvata o kao šansa „Trojke“ da, nakon godina stagnacije i tapkanja u mjestu, konačno Sarajevo, sa svojom infrastrukturom, kroz modernazaciju postojeće i uvođenje nove, stvori temelje da ide u budućnost kao moderni evropski grad sa pratećim kvalitetom življenja za svoje građane?

Kako sam već naveo, idemo ka tom cilju kada su u pitanju nadležnosti Ministarstva saobraćaja, ali vidim i znam da je taj cilj isti za cijelu Vladu. Naše djelovanje zasnivamo na programu i mjerama koje smo obećali građanima i taj put je jasan i utaban istinskim vrijednostima, osluškivanjem struke i potrebama građana. Imamo odličnu saradnju sa načelnicama, gradonačelnicom Karić, upravo iz razloga što stavljamo interes zajednice ispred svakog drugog interesa. Građani su nas doživjeli kao promjenu, svaka naša aktivnost je izložena komentarima, ali tako i treba, tu smo da radimo, da slušamo kritike i da na osnovu svih prijedloga unaprijedimo sve što je moguće, nakon godina tapkanja u mjestu i nebavljenja poslom i aktivnostima koje su nas dočekale i sa kojima se borimo. Ponosan sam na do sada urađeno i vjerujem da ćemo biti još bolji u ovoj godini.

Kakva je danas situacija u GRAS-u, javnim preduzećem koje je već godinama, čak decenijama, crna rupa Kantona Sarajeva?

GRAS je goruća tema i ove i svih ranijih vlada i vjerovatno najveći izazov. Ovakav GRAS kakav danas imamo je potpuno neodrživ, gubici su preveliki i odlučni smo da ne dozvolimo nastavak ovakvog stanja. Ove godine nastavljamo sa velikim restruktuiranjem javnog prevoza, a samim time i GRAS-a. Plan je da napravimo funkcionalno i efikasno javno preduzeće koje će građanima dati najbolje kada je riječ o javnom prevozu, a to podrazumijeva siguran, efikasan, povoljan i uredan javni prevoz. Sva rješenja koja razmatramo za restruktuiranje znače i apsolutnu brigu o zaposlenicima i ni u jednom trenutku nećemo dozvoliti da se zaposlenici iskorištavaju ili da ispaštaju, kao što je to bio slučaj ranijih godina, kada radnicima nisu omogućeni osnovni uvjeti za rad, nisu uplaćivani doprinosi ili nisu dobijali zarađene plate. Mi smo u prošloj godini isplatili 30 miliona KM za oko 1200 tužbi iz prethodnih godina. Puno je izazova, ali vjerujem u sve strane i vrijeme je da se i u ovom slučaju pomjerimo sa tačke koja ne donosi nikome progres i kvalitet.

U javnosti se, jer njeni politički protivnici stalno spinuju o unutrašnjim sukobima i potencijalnim konfliktima, često postavljaju pitanja kako stvarno funkcionira „Trojka“ u Sarajevu. Kako Vi to vidite?

Trojka u Sarajevu funkcioniše na svom programu, a kada imate isti cilj, funkcionisanje je i više nego dobro. Rijetko slušam i čitam komentare pojedinaca koji bi vjerovatno voljeli da ne funkcionišemo, ali kad baš moram, ne dajem neku važnost tome. Tu smo da radimo prema zajedničkom planu i programu, što se do sada pokazalo kao pun pogodak, a naša različita o nekim pitanjima, što je sasvim normalno da postoje, ne mogu uticati na ono što nam je temelj spajanja a to su, kako sam već naveo, naš program i mjere.

Predsjednik ste KO SDP Sarajevo. Stiče se utisak da se ova velika politička stranka, nakon jedne faze sa dosta nestabilnosti i kadrovskih osipanja i previranja, prilično iznutra konsolidirala. Da li je ovaj utisak tačan i kako ocjenjujete današnju snagu SDP-a u Sarajevu, ali u i čitavoj BiH?

Ja sam, za razliku od mojih kolega, relativno kratko u politici, ali sam pridruživanjem SDP-u htio da dam maksimum i da radom pomognem u stvaranju još boljeg SDP-a. Stoga mogu da govorim o vremenu u kojem aktivnom djelujem i odgovorno tvrdim da imamo veliko povjerenje građana. Bez obzira jesu li ga ranije nekad izgubili ili ne, podrška i članstvo rastu. Ideja socijaldemokratije se ne mijenja, to je nešto što svi trebamo znati. I svako od nas se u tome ili prepozna ili ne, zato nam i putevi znaju biti različiti, ali najbitnije je na vrijeme prepoznati. Od svega je najvažnije da nastavimo pokazivati da se radom sve može promijeniti, da svoje djelovanje zasnivamo na poštenju i trudu, a u snagu SDP-a nikada neću posumnjati. Kada govorimo o sarajevskom SDP-u, prošla godina je bila naš novi početak, vrijeme u kojem smo odlučili vratiti sjaj crvene boje u Sarajevo. Imamo sposobne ljude na svim nivoima vlasti, odličnu koordinaciju i što je izuzetno važno, ljude koji su otvoreni prema građanima i koji svoje inicijative i rad upravo zasnivaju na željama i potrebama građana i njihovih interesa. Smatram da su transparentnost i saradnja sa onima koji su vam dali povjerenje ključ uspjeha i promjene.

Ulazimo u izbornu godinu. Kakvi su planovi i ambicije SDP-a u Sarajevu? Da li očekujete, zajedno sa partnerima, pobjedu u oktobru 2022. godine?

Prošla godina nam je bila dokaz da ako stvari dobro postavimo na početku, možemo očekivati pomak. Kada smo izabrali Kantonalni odbor, ljudi su to prepoznali i pružili nam podršku. Naš cilj je društvo po mjeri čovjeka, jer ne pristajemo da nas dijeli kako kome odgovara i kako želi. Put do onoga što smo zacrtali zahtijeva mnogo truda i odricanja, ali smo spremni. Sada razvijamo naše planove i program i sigurnim putem, onako kako smo počeli prošle godine – sposobnošću, radom i interesom naroda – koračamo do pobjede.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.