Lagumdžija – Desir – Roth

Sada je prioritet obnova zemlje, a nakon izbora ozbiljne strukturalne reforme ka funkcionalnijoj državi

Zlatko Lagumdžija sastao se u Sarajevu sa državnim sekretarom za evropske poslove Francuske Harlemom Desirom i državnim ministrom za evropske poslove Savezne Republike Njemačke Michaelom Rothom.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se 28. juna 2014. godine u Sarajevu sa državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Francuske Harlemom Desirom i državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i izaslanikom za njemačko-francusku saradnju Michaelom Rothom.

U fokusu razgovora bila je situacija u Bosni i Hercegovini, a sagovornici su se usaglasili da je prioritet u ovome trenutku obnova zemlje nakon katastrofalnih poplava. Međutim, nakon oktobarskih izbora nužno je raditi na širim strukturalnim i ustavnim reformama u pravcu osiguranja funkcionalnije države, uključujući i provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“, uz punu uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice.

Stotinu godina nakon početka Prvog svjetskog rata kako svijet, tako i mi moramo pokazati da smo naučili lekcije praveći BiH normalnom, evropskom državom. Tek tada možemo reći da su pred nama nova, drugačija stoljeća mira i prosperiteta svih ljudi koji žive na ovim prostorima.

 

Dr. Lagumdžija se ovom prilikom zahvalio vladama Republike Francuske i SR Njemačke na upućivanju interventne pomoći našoj zemlji tokom prošlomjesečnih poplava, kao i na izdvajanju značajnih sredstava za saniranje nastalih šteta, o kojima je sagovornike posebno informirao. Ocijenio je da je za uspjeh donatorske konferencije veoma bitno da je procjena šteta i potreba za oporavak i sanaciju provedena na svim nivoima vlasti uz podršku Evropske unije, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke i predstavlja prikaz ukupne štete, učinaka, uticaja i potreba, te da je u sačinjavanju procjene korištena metodologija koja je u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i standardima.

Sagovornici se u saglasili u ocjeni da je donatorska konferencija, koju organiziraju Evropska komisija, Francuska i Slovenija, izuzetno značajna kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za cijeli region, pri čemu je državni sekretar Desir naglasio da su ciljevi donatorske konferencije sa francuske strane obnova u pogođenim područjima, doprinos regionalnoj saradnji kroz konkretne aktivnosti i modernizaciju zemlje, a ne samo povratak na prijašnje stanje već i unapređenje i poboljšanje, naročito sistema za odbranu od poplava.

Sagovornici su se također saglasili u ocjeni da će donatorska konferencija i napori koji se ulažu i koji će biti uloženi u sanaciju nastalih šteta biti prilika i za intenzivniju saradnju Bosne i Hercegovine, evropskih zemalja i Evropske unije u cjelini i generalno prilika za snažniji ekonomski razvoj BiH.

 

Dr. Lagumdžija je naglasio da Bosna i Hercegovina u kontekstu procesa evropskih i evroatlantskih integracija Francusku i Njemačku vidi kao svoje strateške partnere, te da je za našu zemlju veoma značajan nastavak snažne podrške ovih zemalja otklanjanju zastoja u procesu EU integracije. Kazao je da su zaključci Vijeća za vanjske poslove EU iz aprila ove godine važan korak ka stvaranju novog zamaha u procesu integracija, a posebno je značajno  zajedničko djelovanje u rješavanju ekonomskih i socijalnih problema u BiH. 

Govoreći o obilježavanju 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata dr. Lagumdžija je istaknuo da je značajno da su Francuska i Njemačka kroz organizaciju brojih kulturnih, naučnih i sportskih događaja uključene u programe obilježavanja, te da njihovi predstavnici prisustvuju obilježavanju ove godišnjice u Sarajevu.  

Dr. Lagumdžija, državni sekretar Desir i državni ministar Roth su zajednički ocijenili da je izuzetno važno da se danas, nakon 100 godina, obilježavajući godišnjicu, upravo iz Sarajeva u svijet uputi snažna poruku mira, tolerancije i solidarnosti, koja će prije svega biti upućena  mladim ljudima u BiH i izvan nje.

U vezi sa navedenim dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer će Bosna i Hercegovina učestvovati u programu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Francuskoj učešćem na vojnom defileu u Parizu 14. jula 2014. godina.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.