Ministar odbrane Zukan Helez

SAD spremne za daljnu podršku izgradnji odbrambenih kapaciteta BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je u službenu posjetu primio delegaciju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, na čelu sa prvom zamjenicom pomoćnika ministra odbrane SAD za međunarodnu sigurnost Tressom Guenov, u čijoj delegaciji je bio i ambasador SAD u BiH Nj.E. Michael Murphy sa ostalim saradnicima.

„Razgovarali smo o bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i SAD-a, kao i sigurnosnoj situaciji u Evropi i regiji. Vodstvo američke delegacije istaklo je da je Bosna i Hercegovina važan partner za SAD te da veze između ove dvije zemlje treba još dublje razvijati. Analizirali smo dosadašnje projekte bilateralne vojne saradnje te razmatrane mogućnosti za nove slične projekte na polju obuke, modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH.

Naglasio sam veliki značaj koju saradnja sa SAD-om ima za razvijanje operativnih sposobnosti OS BiH. Istakao sam projekte nabavke višenamjenskih terenskih vozila, novih helikoptera, dodatno opremanje deklarirane bataljonske grupe lake pješadije, projekte deminiranja, ali i Državni partnerski program sa američkom saveznom državom Maryland.

Podsjetio sam na detalje povećanja vojnog budžeta BiH, koje je iskorišteno za poboljšanje statusa pripadnika OS BiH, ali izrazio i potrebe da se pomognu projekti nabavke novih borbenih sredstava za OS BiH.

Istakao sam da je prijedlog o upućivanju pripadnika OS BiH u novu mirovnu misiju u Iraku, kao i prijedlog novog sastava generalskog kora OS BiH, na odlučivanju u Predsjedništvu BiH te da nema jedinstvene odluke članova Predsjedništva BiH o tome.

Prva zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD za međunarodnu sigurnost Tressa Guenov pozdravila je zajedničke napore menadžmenta MO BiH na poboljšanju statusa pripadnika i modernizaciji OS BiH. Pokazala je spremnost SAD-a za daljnjom podrškom izgradnji odbrambenih kapaciteta BiH kroz zajednički projekat NATO-a, koji obuhvata devet projekata na polju odbrane i tri iz sigurnosti.

Ambasador Murphy je istakao da će se SAD trajno davati podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u euroatlantskim institucijama, korak po korak“, rekao je Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.