Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za portal Dnevnog avaza

Sa ovakvom SDA, opterećenom brojnim aferama, sa ljudima na crnoj listi, nećemo koalirati!

Rezultati SDP-a su u razini očekivanih. Naravno bilo je nekih rezultata gdje smo očekivali nešto povoljnije ishode. Uvjerljiva pobjeda Denisa Bećirovića sigurno predstavlja jedan historijski momenat. Značaj njegove pobjede, ali i svega što je prethodilo, kroz okupljanje jedanaest opozicionih političkih partija, predstavlja veliku, važnu pobjedu Bosne i Hercegovine.

Kaže ovo u razgovoru za portal “Avaza” Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH.

– SDP je ostvario najbolji rezultat u Kantonu Sarajevo nakon 2010. godine u zadnja tri izborna ciklusa. Na razini Federacije smo uspjeli uglavnom povratiti mandate koje smo u prethodne četiri godine izgubili odlaskom trećine kluba SDP-a u drugi, tada novoformirani politički subjekt. Još važnije, kao Trojka imamo dovoljno mandata da krenemo u razgovore sa potencijalnim partnerima oko formiranja nove većine u Federaciji. U RS-u se SDP vraća u Narodnu skupštinu nakon 12 godina. Čine mi se malo preuranjene medijske analize rezultata u RS-u, s obzirom da glasovi dijaspore još nisu prebrojani, a tu ipak očekujemo podršku za naše kandidate, odnosno zajedničke liste. Čak i bez tih glasova podrška koju je dobio Vojin Mijatović pokazuje da u RS-u ima značajan broj građana koji žele i vole svoju domovinu – kaže Nikšić

Jasna poruka Ambasade SAD

Nikšić za “Avaz” govori o postizbornim koalicijama. Odgovorio nam je i na pitanje da li je za SDP BiH prihvatljiva koalicija sa SDA ili je to završena priča?

– Sa ovakvom SDA opterećenom brojnim aferama, sa ljudima koji se nalaze na crnoj listi, sa katastrofalnim iskustvima ne samo SDP nego svih koji su s njima sarađivali, naravno da nismo spremni sarađivati. Mislim da su poruke predstavnika međunarodne zajednice nedvosmislene. Ambasada SAD-a je jasno i glasno poručila da SDA štiti i provodi korupciju čime urušava državu i državne institucije. Pečat na ovakav jasan stav je stavljanje premijera Vlade Federacije Fadila Novalića na crnu listu – kaže Nikšić.

Kako kaže, vidio je izjavu Bakira Izetbegovića da se ovdje ne pita State Department nego on i SDA.

– Takav stav me ne iznenađuje, ipak su oni najbliži saradnici, jer bi priznavanjem da je Novalić kriv praktično priznao i svoju krivicu. Ali to je definitivno jako loša poruka prema našim najiskrenijim i najvažnijim partnerima, u rangu poruka koje je slao Milorad Dodik. Naši prijatelji iz SAD-a i Evropske unije koji su također otvoreno digli glas protiv SDA-ove politizacije pravosuđa i policijskih strukutura su najvažniji politički i ekonomski partneri Bosne i Hercegovine. Bez njihove podrške i zaleđine, naša država bi otišla u nepovratnu spiralu nestabilnosti, siromaštva i izolacije. Prema tome, pitanje je kome mogu biti prihvatljivi partneri koje ne podržava ni EU, ni SAD, ni Velika Britanija? Nama ne – kaže Nikšić.

Nikšić nam je odgovorio i na pitanje može li Trojka formirati vlast u Federaciji, s obzirom na rezultate ovih stranaka?

– Uvjeren sam da Trojka sa našim partnerima može formirati vlast u Federaciji. Trojka će imati približno jednak broj mandata kao i SDA, a tu su i drugi partneri iz priče oko Denisa Bećirovića koji su spremni podržati tu većinu i biti njen dio. I SDP i Trojka su preboljeli neke ranije dječije bolesti i spremni smo preuzeti odgovornost i formirati vlast sa onim subjektima koji su neizbježni. Oni nisu nužno naša želja, ali imamo takav sistem da određene stranke ne možete izbjeći. Dosta je više da SDA trguje i koalira sa svima, da je u njihovom slučaju to uvijek neka izmišljena “patriotska” obaveza, a da se nama razgovori sa drugim strankama fakturišu kao izdaja. Mi ćemo na sto staviti naš program koji će biti polazna tačka pregovora i onda kada se usaglasimo oko ključnih smjerova djelovanja i koraka nove vlade, potpisaćemo koalicijski sporazum – istakao je on.

SDP spreman biti dio promjena

Naglasio je da je SDP spreman biti dio promjena i nove većine koja će se formirati oko programa, a ne oko proste podjele fotelja, bez ideje i usmjerenja, osim podjele plijena, kako je to bilo u prethodnim sazivima i principima djelovanja SDA matematičkih koalicija.

– Programska vlada sa jasnim obavezama i rokovima je jedini ispravan, državotvoran pristup koji se već pokazao uspješnim na primjeru Kantona Sarajevo i odlučni smo da ga proširimo i na ostale dijelove BiH  – kaže Nikšić

Na razini Federacije smo uspjeli uglavnom povratiti mandate koje smo u prethodne četiri godine izgubili odlaskom trećine kluba SDP-a u drugi, tada novoformirani politički subjekt. Još važnije, kao Trojka imamo dovoljno mandata da krenemo u razgovore sa potencijalnim partnerima oko formiranja nove većine u Federaciji. U RS-u se SDP vraća u Narodnu skupštinu nakon 12 godina. Čine mi se malo preuranjene medijske analize rezultata u RS-u, s obzirom da glasovi dijaspore još nisu prebrojani, a tu ipak očekujemo podršku za naše kandidate, odnosno zajedničke liste. Čak i bez tih glasova podrška koju je dobio Vojin Mijatović pokazuje da u RS-u ima značajan broj građana koji žele i vole svoju domovinu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.