Saša Magazinović

Sa našom zemljom se eksperimentisalo

Dosadašnji put BiH prema EU bio je spor i opterećen mnogim političko-ekonomskim problemima, a nesposobnost političara da prevaziđu unutrašnje nesuglasice i iznađu jedinstven pregovarački stav prema zahtjevima Unije bio je najveća prepreka u realiziranju postavljenih zadataka.

Istražili smo ima li BiH kadrove sposobne da odgovore na Upitnik te da li će se BiH suočiti sa novim političkim preprekama na putu eurointegracija.

Nepostojanje jedinstvenog stava u pregovorima sa Evropskom unijom i permanentno kašnjenje u realiziranju i prihvatanju postavljenih standarda dugo godina je bio teret u pregovorima BiH i evropskih institucija, ali onoga trenutka kada su političke snage našle konsenzus oko pitanja usaglašavanja Mehanizma koordinacije i usvajanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) napokon je postalo jasno kako se BiH pokrenula na svom putu približavanja članstvu u Evropskoj uniji.

Da BiH ima isti status kao i sve ostale zemlje, koje nastoje biti dio evropske zajednice zemalja, ne misli član SDP-a BiH Saša Magazinović, koji u razgovoru za Al Jazeeru kaže da već dugo godina Evropska unija ima drugačije kriterije prema BiH kada je u pitanju ispunjavanje uslova za prijem u punopravno članstvo.

„Ja mislim da je dostavljanje upitnika čak i zakasnio potez od strane Evropske komisije, posebno kada se u vidu ima kada su i u kojem trenutku svog pristupanja Evropskoj uniji to dobijale zemlje iz našeg okruženja. Ja smatram da je ovo vrlo zakašnjelo i da tu postoji obostrana krivica i BiH i Evropske komisije, koja je imala, mora se priznati, različite standarde za različite države. Dakle, nije ovdje ništa dato na lijepe oči ovo je jedan tehnokratski posao, nešto što je obaveza svih zemalja koje prolaze ovaj put. Da podsjetim, postoje analize kada je koja zemlja i u kojoj fazi svog pristupanja dobila Upitnik. Pa je tako kod nas bio uslov za podnošenje aplikacije za članstvo u EU da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu pa da bi odmah dobili sljedeći korak – Upitnik. Hrvatska je već bila zemlja kandidat kada joj je stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ima tu bitnih razlika“.

Kriteriji za otpočinjanje pregovora i zahtjevi koji su postavljani pred BiH, objašnjava Magazinović, nisu uvijek bili isti, a dobivanje Upitnika rezultat je promijenjenog odnosa Evropske unije prema Bosni i Hecegovini. Kočnica u ranijim pregovorima bio je izričit zahtjev Evropske unije da je jedan od osnovnih preduslova pristupanju BiH uniji promjena Ustava, što je objektivno bio teško ispunjiv zahtjev. Magazinović čak tvrdi da dosta krivice u sporom približavanju BiH Evropskoj uniji ima briselska birokratija, koja je nerijetko svoju volju nametala političkim procesima.

„Mislim da je nekada evropska birokratija bila jača od evropske politike i razuma pa sama činjenica da su nam u prošlosti nametnuli promjenu ustava kao jedan od ključnih kriterija i preduslov za stupanje na snagu SPP-a, a pri tome su bili, ili su trebali biti svjesni da mi nemamo unutrašnji kapacitet da to uradimo. Dakle, to je neko svjesno ili ne razmišljajući zaustavio naš put i izgubili smo četiri godine. Onda su se javili sa novim pristupom Evropske unije koji kaže da to nije naša obaveza i da možemo ipak uz ekonomske i socijalne reforme napraviti taj iskorak i trenutno je problem Sejdić-Finci stavljen po strani kao preduslov, ali nikako to ne smije biti zaboravljena obaveza. Ali, ne kao preduslov da napravimo prve korake. Mnogo jače države su promjenu Ustava imale kao zadnji korak“, jasan je Magazinović.