Aner Žuljević za Dnevni list

S ovom vlašću umjesto 100.000 radnih mjesta, dobili smo 100.000 novih problema

Po ocjenama Centra civilnih inicijativa on je najaktivniji izaslanik u Domu naroda Paralamenta Federacije BiH, a ujedno je i zastupnik SDP-a BiH u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije. O gorućim pitanjima u županiji, Federaciji BiH i ujedinjenju ljevice za Dnevni list govori Aner Žuljević.

Zastupnik ste u Skupštini HNŽ-a. Kako ocjenjujete njen rad i rad Vlade HNZ-a u ovom mandatu?

-Najlošijim do sada. Okarakteriziran dominantno neozbiljnim telefonskim sjednicama, političkom bahatošću, maksimalnom netransparentnošću i apsolutno mršavim konkretnim rezultatima osim u sferi rasipanja naslijeđenog novca gdje su se ponašali kao pijani milijarder. Ovo je ocjena i ozbiljnih organizacija i analitičara osim onih kod kojih se “kupuje” titula najboljeg premijera. Mi smo imali apsurdnu situaciju u ovom mandatu da imamo promoviranu titulu najboljeg premijera najlošije Vlade… Cirkus! Činjenica daje ova vlast među prvim odlukama planirala 300 tisuća maraka za obnovu stranačkih središnjica, koje su, uzgred budi rečeno, već davno bile obnovljene, samo su narodni novac zavrtili kroz građevinski lobi je pokazalo o kako bahatom sklopu se radi i kakvi nas sve promašeni potezi očekuju.Imamo na djelu milijunske podjele netransparentnih grantova i poticaja bez bilo kakvog konkretnog smisla i efekta, osim da se pune džepovi stranačkim udruženjima i firmama, dok nam se djeca u školama i dalje griju na drva, kompletne obitelji iseljavaju, a zdravstveni radnici štrajkaju po prvi put u historiji.Dnevni redovi skupštine u ovom mandatu su neozbiljni da ne kažem smiješni i predstavljaju dramatičan dokaz nerada ove vlade koji je najveći u istoriji ove županije. Nemamo ponude konkretnih rješenja, zakona, strategije ostaju mrtvo slovo na papiru, ono šibo i urade kao stoje problematika zakona vezanog za dječiji doplatak bude gore u realizaciji od postojećeg stanja. Generalno – problemi se samo gomilaju. Možemo reći da idemo u susret izborima 2018. sa istim ključnim problemima iz 2014.

U HNZ-u je nekoliko novih problema isplivalo na površinu kao što je problem sa stanjem u zdravstvu, a neka druga pitanja kao što su pitanje komesara policije i konstitutivnost Srba još uvijek nisu riješena. Zašto?

-Naša politička situacija je već godinama u kontroliranom kaosu, a ekonomija direktni rezultat individualne sposobnosti uspješnih pojedinaca kojima je politika isključivo faktor problema a ne rješenja. I dalje gledamo iste probleme oko komesara, nastavak politizacije MUP-a, diskriminaciju kod isplata sudskih tužbi, tajno financiranje medija, svađe oko kupovine zgrade, programe dominantno stranačkih stipendija i pripravnika, epidemijsku nezaposlenost, nedostatak investicija, zdravstvo u kolapsu, reforma obrazovanja koja priprema djecu za tehnologije budućnosti i ne postoji. Paradoksalno je da se u takvom stanju društva Vlada kontinuirano hvali viškom novca koji očigledno ne završava gdje treba što je više nego zabrinjavajuće. Jednostavno nevjerovatno zvuči da Vlada HNZ, koja se mjesecima hvali stabilnošću javnih financija, nije u stanju značajnije intervenirati bar u zdravstveni sektor, kako bi sistem nastavio funkcionirati u interesu društvene zajednice i njenih građana.
Njihovo prepucavanje sa sindikatima na argumentaciji formalizma umjesto da se fokusiraju na pregovore u cilju postizanja kompromisa oko ispunjenja opravdanih zahtjeva zdravstvenih radnika, u stvari dokazuje da problem i ne žele ozbiljno rješavati nego ga birokratski odugovlačiti i na taj način prebaciti novoj vladi.

Ali, ne tako davno održavane su i tematske sjednice o stanju u zdravstvu?

-Očigledno je da su tematske sjednice po pitanju zdravstva bile isključivo politički marketing, koji za rezultat nisu imali niti jednu ozbiljnu namjeru niti mjeru za poboljšanje uslova zdravstva. Danas smo svjedoci kako je model nacionalno podijeljenog zdravstva doživio kolaps na ekonomskim principima te smo svi zajedno odgovorni da kreiramo novi model organizacije, koji će biti karakteriziran savjesnim upravljanjem i održivim financiranjem u interesu pacijenata. Njima je očito mnogo važnije novac preusmjeriti u predizborno zapošljavanje vlastitog biračkog tijela nego u stvarne potrebe građana HNŽ. Rješenje problema sa blokadama i dugom zdravstvenih ustanova moguće je samo na jedan način, a to je podizanje nadležnosti zdravstva sa županije na nivo države Bosne i Hercegovine, čime bi se objedinili fondovi, a pacijenti dobili pravo na zdravstveno osiguranje u cijeloj zemlji.
Bajke koje su nam pred izbore obećavali i blagostanje u koje nas godinama stalno statistički ubjeđuju, postaje sve više iritantno i nepodnošljivo za veliki broj građana.
Vlada je reformama uspjela jedino napraviti mješovite razrede 3 generacije u jednom razredu, pa je jedina zajednička želja te djece da kad porastu postanu strani državljani.

Mostar – zašto još nema rješenja? Ima li izlaza?

-Mi smo uložili ogroman napor da ponovno pokrenemo pregovarački proces u cilju da Mostar vratimo Mostarcima i omogućimo građanima pravo na izbore. Međutim, očigledno je da već godinama imamo politike kojima je cilj da nema rješenja, jer je puno ugodnije upravljati sa 50 milijuna preko dva čovjeka nego preko Gradskog vijeća. Ono sto mi imamo u Mostaru kao model ne posstoji nigdje na svijetu. Dvije stranke preko dva čovjeka imaju stranačko/privatni proračun od 50 milijuna i to strancima već godinama nije problem. Jasno je da trenutna situacija u Mostaru uopće nije trenutna. Kako sada stvari stoje, Mostar će opet ostati bez izbora. Mostarcima će i dalje njihova osnovna građanska prava uskraćivati oni čija su usta svakodnevno puna tih istih građanskih prava, majorizacije, rješavanja nacionalnog pitanja Hrvata, prava Bošnjaka u RS- u, dok istovremeno ti isti, u svojoj kući, u HNŽ, gdje decenijama neprikosnoveno vladaju, to isto uskraćuju našim sugrađanima srpske nacionalnosti.
Napravili su dvije “one” strane, zatrovali nas tamjanom i predozirali nacionalizmom. Preživio je Mostar i carstva i kraljevstva. I monarhije i begovate, feudalizam i kapitalizam, fašizam i socijalizam, pa će preživjeti i ovaj privatni liberalni nacionalizam. Davno su nagovijestili rješenje koje će frustrirati građane. Sada se sa sigurnošću možemo opustiti, ne prijeti nam nikakva budućnost. Očekivali smo od vlasti da otkloni nepravde i neizvjesnost, a oni se trkaju u nanošenju novih nepravdi i kreiranju sve veće neizvjesnosti što nam donosi novi dan.

Zastupnik ste i u Domu naroda Federacije BiH, koja se nalazi trenutno u svojevrsnoj blokadi. Zašto je tome tako?

-Na sceni je vječita nemogućnost postizanja dogovora jer je to ono što ih održava na vlasti, a Ustavni sud je samo instrument za postizanje tog cilja konfuzije. Disfunkcionalnost i međusobna prevara je zapravo jedini model funkcioniranja vlasti predvođen SDA-om i HDZ-om. To je film koji nam repriziraju već više od dvadeset godina. I kad su vrlo rijetko radili u ovom mandatu, to je bilo isključivo na štetu građana. Posmatrajući stvari u ovom mandatu, katastrofa je više nego očigledna, zaustavljeni su svi razvojni projekti, pobrisana radnička prava, oporezovan topli obrok, izvarani borci, prevareni penzioneri, nametnute akcize i destimuliram poslodavci. U tom istom periodu, kupljena su nova vozila, povećana primanja političara, zaposlene desetine stranačkih savjetnika, a povjerenje u federalne institucije zbog kriminala sa putnim nalozima i odvojenim životom svedeno na minimum.
Nakon što su složno dovršili perfidni mandatni projekat vladajuće desnice u smislu uvođenja novih nameta preko leđa građana i privrede, kao mjera poboljšanja javnih financija kroz podvaljenu (anti) reformsku agendu, oni su složno usvojili i proračune na svim nivoima kako bi produžili sva svoja prava i u 2018 godinu. Nakon toga su opet nastavili sa fingiranim sukobima, a u međuvremenu su kidnapirali (blokirali) institucije da građani (konkretno demobilizirani borci) ne bi imali gdje tražiti svoja prava.

No, iz institucija tvrde da zaposlenost u Federaciji BiH nikad nije bila veća?

-Pričaju nam bajke o desetinama tisuća novih radnih mjesta, iako dobro znaju da se radi o klasičnom proračunskom zapošljavanju i ispumpavanju novca kroz proračun FBiH ili zavoda u podsticajno stranačko zapošljavanje koje apsolutno nema veze sa onim sto nama treba u ovom momentu. Opterećeni obećanjem vlastitog lidera su osmislili model prevare kojim financiraju svoje privrednike, a sve to nevješto pokrivaju statistikom koja im se sudara sa svakodnevnim životom. I njima je jasno kako se radi o rezultatima koji ce imati dugoročne posljedice u smislu nove nezaposlenosti, bačenog novca i podrške nelojalnoj konkurenciji koja će i dalje biti osnov za izrabljivanje radnika.

Vlada i Parlament gotovo ne zasjedaju…

-Danas je više nego jasno da, dok se vladajuća koalicija svađa oko fotelja, a ključni ljudi Vlade FBiH više vode brigu o privatnom biznisu i firmama, nezadovoljstvo svih kategorija društva raste, a konačni rezultat kaosa koji su napravili jeste egzodus građana ove zemlje koji je prerastao u dramatične razmjere.
Vrhunac krize koji gledamo u potpunom raspadu rada Vlade i Parlamenta je samo odraz činjenice kako su vladajući svjesni svog nerada u protekle tri godine. Strah od bunta vlastitih građana, boraca, penzionera, radnika i seljaka je očigledno vlast doveo u stanje potrebe da onemoguće rad Parlamenta, kako bi na taj način onemogućili građane da se obrate onima koji su i odgovorni za njihovo stanje. Jasno je da sa ovom vlašću umjesto 100.000 radnih mjesta, danas imamo 100.000 novih problema.

Mnogo se govori u zadnje vrijeme o ujedinjenju ljevice, a javnost je sve više zbunjena događanjim i potezima stranaka na tom političkom spektru. Hoće li biti ikakvog ujedinjenja?

-Zbunjenost je najlakše otkloniti energičnim i drastičnim potezima. Mi se mjesecima svjesno ustručavamo od takvih poteza, a sve u interesu jedinstva ideje i čvrste namjere da istrajemo na projektu zajedničkog nastupa građanskog bloka, ali u okviru ozbiljnih prijedloga koje smo dostavili na vrijeme. Teorije o gašenju partije koja egzistira 109 godina i čija je povijest ispisana krvlju generacija i generacija na branjenju temeljnih vrijednosti pravde jednakosti i solidarnosti vode jedino u isprani populizam i ne predstavljaju dobru namjeru niti ozbiljan prijedlog. Populizam ima šansu na izborima, ali je definitivno kratkog daha i nije nikada bio naš izbor. Mi nemamo pravo niti želimo zavaravati građane i naše članove. Radili smo naporno i istrajno na okupljanju ljudi i kreiranju Plana 10 za koji vjerujemo da je siguran put u bolje društvo svih nas na europskim vrijednostima. Očekujem od lidera DF da napusti dosadašnju taktiku afirmativne destrukcije, koja je prepoznata u samoincijativnoj kandidaturi i nizu medijskih nastupa u kojim svakim danom direktno razotkriva sebe, jer sve što radi očigledno postaje suprotno onome što nam treba i šta javno priča o ujedinjenoj ljevici. Mi ne trebamo pobjeđivati jedni druge, mi moramo pobijediti vladajuće koji su stvorili ambijent u kojem nam se kompletne obitelji iseljavaju ili se sve više roditelja sa djecom gleda preko interneta.Ukoliko ih ne pobjedimo u listopadu zasigurno nitko više ne može računati na to da će biti rođen i da će umrijeti u istoj državi.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.