Intervju za Oslobođenje: Hamdija Lipovača, premijer USK-a

Rušili su u Krajini i veće od mene

Budžetski korisnici u USK-u u 2014. žele neisplaćene plate, a novogodišnja želja poslanika je da smijene Hamdiju Lipovaču, koji opet ostaje, kako su mu izračunali, do polovine januara. Lipovača u ovom intervjuu poručuje da mu je svejedno.

Slika

Budžetski korisnici u USK-u u 2014. žele neisplaćene plate, a novogodišnja želja poslanika je da smijene Hamdiju Lipovaču, koji opet ostaje, kako su mu izračunali, do polovine januara. Lipovača u ovom intervjuu poručuje da mu je svejedno.

Premijer svih građana

• Hoće li budžetski korisnici uskoro dobiti dvije plaće iz 2013. išta će biti sa odlukom o privremenom finansiranju?

Kao novinar koji prati rad izvršne i zakonodavne vlasti u USK-u, znate da je Vlada ovlašteni predlagač, a Skupština usvaja budžet i, u ovom slučaju, odluku o privremenom finansiranju. Zašto smo se odlučili ići na odluku uz rebalans budžeta koji smo uputili u skupštinsku proceduru? Zbog konsultacija sa sindikatima budžetskih korisnika. Očekujem njihove sugestije na sastanku koji je zakazan za početak 2014. Zato se ide na odluku o privremenom finansiranju, kako bismo kreirali budžet koji će biti posve socijalni. Što se tiče isplata plaća, USK je uspio izmirivati plaće redovno, unatoč teškoj situaciji u cijeloj državi. Ostaje nam, na moju veliku žalost, u decembru neizmirena jedna plata, ali u dogovoru s predstavnicima sindikata budžetskih korisnika dogovoreno je da će ona biti isplaćena početkom januara. Ono što me brine jeste pad prihoda koji USK-u sljeduju s federalnog nivoa. Iznenađuje me da poslanici koji dolaze s područja USK-a nisu reagovali na nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, koji omogućava povećanje prihoda koji se doznačavaju Posavskom kantonu, te Sarajevu i gradskim općinama, a USK bi bio zakinut za oko milion i po maraka.

• Da li će nova skupštinska većina odobriti kreditno zaduženje ili će se odlučiti za još veću krizu, za koju će kriviti Vas?

Ne bih mogao znati šta nova parlamentarna većina u Skupštini USK-a misli Znam šta ja mislim o onom šta i kako rade, ali to ste već sve čuli. I moje i njihovo. Samo što ja nikad, evo neka bude iznimka, ne zapomažem svaki dan otkako sam preuzeo od SDA Kanton prezadužen više stotina miliona duga po osnovu sudskih presuda budžetskih korisnika, sa privredom uništenom u privatizaciji koja je toliko bila “uspješna" da je i Agencija za privatizaciju propala. Sto se tiče usvajanja prijedloga o kreditnom zaduženju, svi dobro znaju da bez tog revolvinga neće biti ni isplata ničega ili tek ponečeg. Ako misle žrtvovati građane radi obračuna sa mnom i Vladom, tad ćemo imati problem. Iskreno se nadam da neće. Jedno su političke nesuglasice, a drugo je svjesno ići protiv interesa budžetskih korisnika.

Revizorski izvještaj Vlade iz 2013. predat je Tužilaštvu, a poslanici tvrde da ste radili i gore od onog što je napisano. Kako to komentarišete?

Apsolutno neću to da komentarišem. Dat ću vam na uvid taj izvještaj. Sve piše. Možda da njih pitate kako oni nikad nisu zapinjali za izvještaj revizora za svog vakta i zemana.

Povučeno je i pitanje srpskog nacionalnog interesa zbog Vaše smjene…

Ne mogu se miješati u ta Ustavni sud će razmatrati predmet kad bude u mogućnosti i niko ne može i ne smije uticati na to. Niti se to komentariše. Za osudu je svako nepoštivanje Ustava kao najvišeg pravnog akta u Skupštini USK-a Sramotno je kako se iz ovog kantona odašilju poruke nepoštivanja konstitutivnosti naroda.

Iz USK-a, koji je uvijek bio svijetli primjer suživota i tolerancije.

I visoki predstavnik se uključio u slučaj, u dva navrata pišući Skupštini…

Visoki predstavnik je kazao da se nađe kompromis u interesu građana, dok se ne očituje sud. U tom duhu sam sve predstavnike parlamentarnih subjekata pozvao na dogovor o budžetu, koji je interes svih građana. Odbili su bez obrazloženja. Osim podanika Asima Kambera koji je, ipak, osjetio potrebu da lično kaže da neće doći.

Ostavljaju li Vas koalicioni partneri, pa čak i A-SDA?

U pravilu ne bježim reći šta mislim o bilo kome ili nekoj pojavi. Ali, neću da govorim u ime drugih političkih partija, makar bili i moji partneri Mogu govoriti samo o SDP-u USK-a, kao predsjednik KO SDP-a šta ćemo i kako raditi i postupiti. Znate da u politici nema ljubavi. Samo borba ili džentlmenstvo. Svrha je politike biti u vlasti. Neko zbog vlasti kao takve, nekom iskreno, da doprinese građenju boljeg sutra za građane. Niko ne smije iznevjeriti svoje birače. Ali, ne smije niko ni zanemariti volju onih koji su glasali za njihove protivnike. To je ta činjenica koja se zaboravlja – lideri moraju biti lideri svih građana jednako. Doduše, meni su često to zamjerali što nisam lider SDP-a u prvom redu. Kao načelnik bio sam načelnik svih građana, tako sam i premijer svih građana, ne samo onih koji su glasali za mene.

Cijela 2013. protekla je u pokušajima Vaše smjene. Šta slijedi u 2014?

Ko u politici nije spreman doći voljom većine i preuzeti na sebe teret i nije spreman otići opet voljom neke većine, taj u politiku nek’ ne ulazi Ja sam bio spreman odreći se mandata u PSBiH, a ostati ovdje. Za to je trebalo puno više hrabrosti, nego odstupiti i oprati ruke od svih problema. Nije da u Krajini nisu rušili i veće od mene. Imam primjere u svojoj familiji. To što je većina mandata Skupštini prošla u bavljenju mojom smjenom nije to do Hamdije Lipovače. Pogledajte stanje godinama unazad. Po čemu je ovaj kanton zapamćen? Po smjenama premijera. Nije kriza u izvršnoj vlasti. Kriza je u Skupštini. Smjena Vlade je nešto kao sport. Nažalost, nijedan ozbiljan investitor neće doći tamo gdje vlast nije stabilna, gdje svaki put kad dođe upoznaje novog premijera i ministre. A rušili su oni i svoje, Fadila Islamovića i Ismeta Kumalića i … Krajnje je vrijeme da se stavi tačka na to. Stabilna vlast je preduvjet za razvoj. Što je reis Kavazović, za vrijeme posjete bolnici u Bihaću, pred okupljenim predstavnicima svih političkih partija, simbolično i na najfiniji način kazao Umijeće je znati kad jezik treba da ostane za zubima.

Kavazović je pravi vođa

• IZBIH je ukinuo ratnu fetvu protiv autonomaša. Šta kažete na to?

Javno ističem da je reis ef. Kavazović svijetao primjer pravog duhovnog vođe. Čovjek koji se ponaša kao reis svih. Ja sam mu iskreno zahvalan na svakom gestu kojim je pokazao koliko razumije i koliko razmišlja o Krajini Uzmite samo primjer: IZ je pomogao obnovi izgorene bihaćke bolnice. Reis je kazao – Krajina je to zaslužila. I ukidanje fetve zasigurno je pokazatelj njegovih promišljanja koja nisu regresivna.

Vaš mandat prolazi, gdje ćete nakon izbora?

Preuranjeno je govoriti o tome. Umnogome uticat će na moj izbor i činjenica da sam u 2013. blagoslovljen s još dvije kćerke, te kao otac troje djece želim da mi život nije samo politika nego da imam pravo i da sa suprugom odgajam naše kćeri. Montiranje krivičnih prijava, stalni napadi, laži i sve ostalo što se orkestrirano radi, nanijeli su mi štetu u očima ljudi ali građani su svjesni da je to političko blaćenje. I kad dobro razaberu koga će Krajišnici smatrati svojim, bit će uz njega i kad je dobro, ali i znati da će taj biti za njih tu i kad je loše. Ja ih nisam ostavio i prodao radi finog mjesta u Sarajevu, gdje su se delegirani krajiški političari zavukli pod skute mentorima i miruju. Kad je i jedan od tih, a znamo ko su, nešto uradio za nas?

Novogodišnja poruka

Žao mi je ako vas je često zaboljela glava od svega ovoga. Nažalost, zabavila se Krajina o sebi. stalno se sukobljavamo u vlastitoj avliji i onda se pitamo kako nas nema nigdje? I to je i moja novogodišnja želja: Da se mi Krajišnici ujedinimo na svim frontovima kad je interes Krajine u pitanju. Mimo toga, ne moramo piti kafe i isto misliti, ne moramo se ni gledati. Moramo biti jedinstveni u interesu građana.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.