Zoran Mikulić

Rješenje SDA o Mostaru je dioba ratnog plijena, umotana u celofan jedinstvenog grada

Predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Zoran Mikulić smatra da rješenje oko održavanja izbora u Mostaru, predloženo od strane SDA, nije ništa drugo, nego klasična podjela Mostara i to po ratnim linijama razgraničenja.

„Radi se o provjerenom etnonacionalističkom šablonu: meni moje, tebi tvoje. Dakle, Mostar bi imao gradonačelnika koji će imati protokolarne nadležnosti, koje će se s godinama sve više omalovažavati, kao i Gradsko vijeće sa skoro nikakvim nadležnostima, uz minijaturni proračun, koji će se se vremenom smanjivati.

Najveći paradoks u svemu je što se očekuje da takav zakon prođe uz podršku zastupnika iz RS, dok su istovremeno Srbi u Mostaru i cijelom HNK, zahvaljujući upravo SDA i HDZ, godinama nekonstitutivan narod, a ćirilica nije ravnopravno pismo, jer tako piše u Ustavu HNK. Prema mom mišljenju, radi se o klasičnoj nacionalističkoj diobi ratnog plijena, umotanog u celofan jedinstvenog grada“, rekao je Mikulić.

Na upit da prokomentariše optužbe koje dolaze iz Naše stranke Mostar, Mikulić odgovara kako situacija u kojoj se Mostar danas nalazi traži ozbiljne političare i realne prijedloge.

„Nije pitanje šta bi ko želio ili volio. U ovako podijeljenom gradu, gdje se vješto jedni plaše drugima i gdje se svaki stav vaga, moramo se držati realnog pristupa. SDP BiH i Demokratska fronta su predložili minimum prihvatljivog rješenja koje, ipak, garantira jedinstven Mostar, ali smo spremni sa svima razgovarati o još kvalitetnijem rješenju, ukoliko za to možemo osigurati potrebnu podršku u Parlamentu.

Stav Naše stranke nam liči na ono – mi ćemo tražiti nemoguće, a što to neće proći nije naš problem. Na taj način bojim se da hrabro guraju zadržavanje postojećeg stanja, odnosno ono što HDZ i SDA najviše odgovara, uz uslov da oni kao vladajući nisu krivi što nije moguće naći rješenje.

Možda i jeste puno komotnije i komfornije za stanje u Mostaru optužiti opoziciju, nego HDZ i SDA, koji su vlast u Mostaru od 1990. godine do danas“, dodao je Mikulić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu