Tuzla

Rješenje problema radnika „Gredelja“ iz Dobošnice

Žrtve loše i zbog sumnjivo izvršene privatizacije, oko 40 radnika iz Dobošnice je godinama protestovalo, štrajkovalo, dizalo glas tražeći svoja prava, prije svega plate i uplate doprinosa penzionog i zdravstvenog osiguranja, ne znajući ni kako će im se problemi riješiti, ni ko će to i kada učiniti

Slika

Onako kako je svojevremeno obećao, ministar prometa i komunikacija u Vladi Federacije BiH Enver Bijedić je i uradio: riješen je višegodišnji problem neizvjesnosti i egzistencijalne ugroženosti uposlenika „Gredelj – Rewoma“ d.o.o. iz Dobošnice, općina Lukavac.

Žrtve loše i zbog sumnjivo izvršene privatizacije, oko 40 radnika iz Dobošnice je godinama protestovalo, štrajkovalo, dizalo glas tražeći svoja prava, prije svega plate i uplate doprinosa penzionog i zdravstvenog osiguranja, ne znajući ni kako će im se problemi riješiti, ni ko će to i kada učiniti. Njihov položaj je dodatno iskomplikovan činjenicom da je vlasnik „Gredelj-Revoma“ iz Dobošnice zagrebačka Tvornica željezničkih vagona „Gredelj“, koja je u stečaju i čija sudbina je potpuno neizvjesna.

Nastojeći naći rješenje za radnike iz Dobošnice, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je, u saradnji sa Upravnom Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH, uspjelo objektivno procijeniti stanje, posebno potrebu za ovom vrstom podrške razvoju željeznica u nas, i donijelo odluku da se prekrati neizvjesnost, odustane od iščekivanja rješenja sudbine zagrebačke firme i rješenja egzistencije radnika iz Dobošnice, te donijelo odluku da se oni prebace u radionicu u Rajlovcu, gdje će ostati do osposobljavanja nove radionice, koja je vlasništvo Željeznica Federacije i nalazi se u Banovićima.

Javnosti i radnicima iz Dobošnice, ovo su zvanično, prije nekoliko dana, na prigodnoj svečanosti u Sarajevu saopštili federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, direktor Željeznica Federacije Nijaz Puzić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović i predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić.                                                                                                                                                             

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.