Sastanak u Vladi FBiH

Riješiti pitanje ovjere zdravstvenih knjižica radnika

Sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministri zdravstva i energije, rudarstva i industrije

Slika

Problem nemogućnosti ovjeravanja zdravstvenih knjižica radnicima u firmama koje imaju dugovanja prema kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja bio je osnovna tema sastanka koji je danas održan u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Ovom skupu prisustvovali su premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministri zdravstva i energije, rudarstva i industrije Rusmir Mesihović i Erdal Trhulj, predsjednici Saveza samostalnih sindikata i Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović i Muhamed Hadžić, te direktori i predstavnici kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, sa izuzetkom Kantona 10 i HNK.

Istaknuto je da ovo veoma osjetljivo socijalno, ali i ekonomsko pitanje, zahtijeva dublju analizu, ali da se rješenja mogu pronaći, posebno za ona privredna društva koja imaju raniji dug po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, a trenutno izmiruju svoje obaveze prema zavodima. Navedeni su i primjeri određenih kompanija koje iskazuju interes za omogućavanje zdravstvene zaštite njihovim radnicima kroz uplate doprinosa, ali da ih u tome sprečavaju dugovi iz prethodnog perioda.

Tokom sastanka iskazana je dobra volja i spremnost da ova pitanja budu riješena kroz pojedinačne kontakte između poslodavaca, sindikata i zavoda zdravstvenog osiguranja, što je u konačnici i bio njegov cilj.