Riječi Mijatovića odjekuju BiH: Sat iza ponoći Srbin i Bošnjak u Srebrenici pričaju istim jezikom

Vojin Mijatović, kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, posjetio je  Potočare u Srebrenici gdje se obilježavala godišnjica genocida počinjenog 1995. godine nad Bošnjacima.

U Memorijalnom centru su danas smiraj našle duše 50 Srebreničana, a u nastavku prenosimo utiske potpredsjednika SDP-a o boravku u Srebrenici.

“Sve što čovjek radi u životu treba ostaviti neki trag, ovakvi dani poput ovog 11. jula 2022. u meni ostave brazdu.

U toj brazdi se nakupi čovjeku svega i vrlo teško može donijeti neke zaključke i tako stoji ta brazda, valjda ta i sve ostale brazde definišu čovjeka.

Juče smo proveli cijeli dan u Potočarima sa ljudima, pričali, sjedili, šetali hiljade nepoznatih i poznatih ljudi svi zajedno, a svako sa svojim teretom u životu.

Naporan je bio dan, težak nekako bez zraka. Dolazimo uveče kod našeg Ćamila na konak, na pragu nas dočekuje njegova majka, sa osmijehom i zagrljajem kao najmilije.

Po prvi put srećem majku svog druga koja je isto u Srebreničkom genocidu izgubila svoje najmilije. Grli me ta žena i kaže sine: “ja tebe gledam isto ko mog Ćamila”.

Sedimo u dnevnoj sobi Ćamil, Aco, Sale i ja, majka nam je spremila večeru, galami na Ćamila da nam sipa sok, onak kao i u svakoj kući u Bosni, gosti se moraju ugostiti.

Ostajemo dugo u noć prepričava nam Ćamil sva ta dešavanja do kobnog 11.07.1995. u dahu slušamo, osjećamo preživljavamo…..

Sale i Aco odlaze na sprat da spavaju, ostajemo Ćamil i ja, pričamo. Gledam Ćamila mi smo vršnjaci rođeni smo 1979. godine on u Srebrenici ja u Banja Luci. Imali smo različite sudbine, njegova je bila jako teška.

Sat poslije ponoći dva vršnjaka Srbin i Bošnjak u Srebrenici pričaju istim jezikom, razumiju se, osećaju se bratski kao dva Bosnaca.

Zaspao sam u sekundi kada sam legao, budim se u Srebrenici, brat Ćamil čeka sa kafom sjedimo nas četvorica spremamo se put Potočara na komemoraciju, ulazi majka ponovo: ”djeco ne možete ići bez doručka”… da to su te Bosnaske majke iste i u Srebrenici i u Banja Luci.

E sad zašto ovo sve pišem, želim da moja Una zapamti ovu brazdu, da zna da u Srebrenici živi Ćamilova kćerka Ajna i da znaju obje da ako ništa drugo njihovi očevi su se razumjeli, družili i dijelili i planove i osjećaje i strahove.

Ovdje ću stati, a dok sam živ ostat ću dosljedan svojim osjećajima bez obzira na cijenu koja se plaća, Srebrenica je i moja rana, ko razumije razumio je, ko ne razumije neće nikada”, zaključio je Mijatović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.