Pismo Saše Magazinovića predsjednici S&D grupe u Evropskom parlamentu Iratxe García Pérez

Rezolucijom u Evropskom parlementu i odbijanjem amandmana zaustavljen pokušaj podjele BiH

Poštovana predsjednice Garcia Perez,

iako stavovi naše političke porodice i vrijednosti za koje se zalažemo nikada nisu bili upitni, ipak osjećam potrebu da se, kao član Predsjedništva Partije Evropskih Socijalista (PES) koji dolazi iz Bosne i Hercegovine, iskreno zahvalim Vama i članovima S&D grupe u Evropskom parlamentu na odnosu prema mojoj državi u slučaju nedavnog izjašnjavanja o Rezoluciji o Bosni i Hercegovini.

Nakon što je Rezolucija usvojena u ovom obliku, dobar je osjećaj biti socijaldemokrata u Bosni i Hercegovini znajući da smo kao politička grupacija, na primjeru Bosne i Hercegovine, zapravo odbranili evropske vrijednosti.

Jasno nam je svima da širom Evrope jačaju stranke, organizacije i pojedinci koji nastoje nametnuti politike kojima pokušavaju da nas podjele i dominantnim učine vrijednosti koje smo nekada davno u našoj antifašističkoj borbi već jednom pobijedili. Te politike koje smatraju da svi građani ne trebaju biti jednaki i koje umjesto čovjeka u fokus pokušavaju staviti etničke grupe, opasne su za svaki prostor gdje imaju snagu, ali i za Evropu u cjelosti.

Zbog toga je danas, više nego ikada, potrebno da mi socijalisti i socijaldemokrate insistiramo na jednakosti, pravdi i solidarnosti, vrijednostima na kojima su zasnovana progresivna društva kakvo iskreno, zajedno sa vama, želim da postaje i bosanskohercegovačko.

U periodu ispred nas, Bosna i Hercegovina će se suočiti sa ozbiljnim izazovima kroz proces izmjene Ustava i Izbornog zakona. Usvajanjem Rezolucije o Bosni i Hercegovini, ali i odbijanjem amandmana čiji je cilj bilo postavljanje temelja za podjelu Bosne i Hercegovine na etničkoj osnovi, pomogli ste mnogo. Žao mi je što je u pokušaju nametanja neevropskih vrijednosti učestvovalo i nekoliko poslanika iz Hrvatske koji pripadaju našoj grupaciji, ali mi je drago da je većina to prepoznala i svojim glasanjem jasno poručila šta misli o tome.

Očekujem da se nasrtaji na multietnički karakter Bosne i Hercegovine nastave, kao i namjera da se dokaže da Bosna i Hercegovina kao država svih njenih građana koji su ravnopravni u svojim pravima i slobodama – nije moguća. To nije atak samo na Bosnu i Hercegovinu. To je otvoreni napad na Evropu i sve vrijednosti na kojima ona počiva. Ako nije moguća Bosna i Hercegovina kao država jednakih građana, onda nije moguća niti jedna evropska država, a ni Evropska Unija u cjelini.

Uz zahvalu na svemu što ste do sada i Vi lično, kao i S&D grupa u Evropskom parlamentu, učinili da region Zapadnog Balkana približite Evropskoj Uniji, molim vas da i dalje budno čuvate evropske vrijednosti u zemljama naše regije, a posebno u Bosni i Hercegovini koja je u prošlosti mnogo patila i koja poslije svega zaslužuje pomoć u odbrani civilizacijskih vrijednosti za koje se mi socijaldemokrati i socijalisti zalažemo.

S poštovanjem,

Saša Magazinović

Šef kluba poslanika SDP BiH u Parlamentu BiH

Član Predsjedništva Partije Evropskih Socijalista

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.