Miro Lazović

Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope poništava želje Dragana Čovića o etničkim izbornim jedinicama

Miro Lazović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, smatra da su polemike oko Izbornog zakona BiH otvorile suštinsku raspravu oko budućnosti BiH. Hoće li država biti GRAĐANSKA ili ETNOKRATSKA.

„Dragan Čović i njegov HDZ nažalost, ostaju vjerni u pokušaju reinkarnacije projekta Herceg-Bosne, osuđene nedavnom presudom Haškog suda u procesu hrvatskoj šestorci.

Čelnici HDZ-a BiH Borjana Krišto i Bariša Čolak javnim istupima nastoje sakriti suštinu njihove etničke retrogradne politike izjavama da GRAĐANSKA BiH znači nestanak HRVATA ( Krišto) odnosno da GRAĐANSKA BiH jeste VELIKOBOŠNJAČKA država. (Čolak)

Sa ovakvim izjavama ponižavaju vlastiti narod svodeći ga na neprosvijećenu skupinu koja ne razumijeva društvene procese i čije prosvjetljenje može učiniti samo HDZ na etnički omeđenoj teritoriji.

Ako je dosljedan svojoj izjavi da su Hrvati u BiH i njegov HDZ “promicatelji evropskih vrijednosti” onda bi tek usvojenu Rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koja jasno i precizno zagovara izmjene Ustava BiH i Izborni zakon u skladu sa građanskim, a ne etničkim principima, Dragan Čović morao shvatiti kao odustajanje od etničkih izbornih jedinica i etničkih teritorijalizacija koje su nužna posljedica takvog pristupa.

A nacionalni interes svakog naroda može se ostvarivati u GRAĐANSKOJ DRŽAVI kroz slobodu i primjenu punih ljudskih prava kao i kroz paritetnu nacionalnu zastupljenost u ključnim državnim institucijama te konsenzusom na vitalnim nacionalnim pitanjima u entitetskim i državnim domovima naroda“, naveo je Lazović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.