Rekonstrukcija Ustavnog suda BiH

Pojašnjenje pitanja

Određeni Politički akteri u Bosni i Hercegovini insistiraju na isključivanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Prema Ustavu, Ustavni sud BiH sačinjavaju četiri člana iz Federacija BiH, dva člana iz Republike Srpske, te tri člana koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava. Ta tri člana ne smiju biti državljani BiH, kao ni državljani susjednih zemalja.

 

Stav SDP BiH

Svako isključenje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH bi značilo povredu ustavno-pravnog poretka BiH. Mi u SDP-u smatramo da rekonstrukcija Ustavnog suda BiH po etničkog aspektu nije dopustiva. Ustavni sud BiH mora biti potpuno nezavisan i odluke se moraju donositi na osnovu prava i validnih argumenata. Strane sudije možemo isključiti iz suda samo kada u parlamentima ukinemo domove naroda i entitetsko glasanje, odnosno kada konačno prihvatimo građansko uređenje države.

 

Datum zadnje izmjene: 19.09.2017.

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.