Adnan Šteta

Rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu teče prema planu

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta obišao je radove na rekonstrukciji tramvajske pruge na relaciji od Ilidže do Nedžarića, te se sastao sa izvođačima i nadzorom. Kako je istaknuto, radovi teku prema planu. Od početka rekonstrukcije do danas urađena je demontaža postojećeg kolosijeka u dužini od oko 4,8 kilometara, što je 75 posto u odnosu na Ugovor za ovu dionicu.

“Zadovoljan sam do sada urađenim poslom kada je riječ o ovoj prvoj dionici tramvajske pruge. Do sada je urađeno mnogo stvari, kako onih koje su vidljive svima, tako i onih proceduralnih koje se odnose na pripreme za kompletiranje svih tehničkih detalja i prikupljanje dokumentacije za izvođenje radova. Kada smo počeli sa radovima, pretpostavljali smo da će biti izazova, ali bitno je da uspijevamo pronaći rješenja i da tok rekonstrukcije ide u dobrom smjeru”, rekao je ministar Šteta.

Do sada je razvijena kompletna geodetska mreža, urađeno iskolčenje, te su obilježene kote gornje ivice šina na potezu od kružnog toka na Ilidži do cestovnog prelaza u Nedžarićima.

“Bitno je da se ugovorne obaveze poštuju, a o tome najbolje govore procenti završenog posla u odnosu na Ugovor. Vjerujem da će svi akteri u ovom procesu nastaviti raditi ovim tempom. Za ovako veliki projekt, koji se radi nakon više od 60 godina, potrebno je mnogo truda i napora sa naše strane, ali i razumijevanja i strpljenja građana s druge strane, kako bismo na kraju imali ono što zaslužujemo kada je riječ o javnom prevozu”, istakao je ministar Šteta.

Pojasnio je i da je do sada na prvoj dionici urađen iskop postojećeg materijala u količini od oko 10.400 kubnih metara, što odgovara procentu od 53 posto u odnosu na Ugovor.

Izvršena je sanacija velikih oštećenja stubova kontaktne mreže za koje nije predviđena zamjena, a počinju i radovi na antikorozivnoj zaštiti postojećih stubova kontaktne mreže. U narednom periodu radit će se na dodatnim iskopima, utvrđivanju stabilnosti kolosijeka i počet će radovi na odvodnji.

Pored toga, bit će urađene analize, usaglašavanje i kompletiranje tehničkih detalja koji su neophodni za sve faze radova, kao i odobrenje dokumentacije za nabavku materijala koji su potrebni za rekonstrukciju, u skladu sa zakonskom regulativom, standardima i normama.

Podsjećamo, prva faza rekonstrukcije podrazumijeva obnovu tramvajske pruge od Ilidže do remize. Predviđeno je da se kompletna rekonstrukcija radi po dionicama, a prva dionica je upravo Ilidža-Nedžarići. Završetak prve faze očekuje se do maja sljedeće godine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.