Registracija privrednih subjekata u BiH

Pojašnjenje pitanja

Prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja za 2016. u kojem je proces registracije poslovnih subjekata analiziran i rangiran u 189 zemalja svijeta, BiH je zauzela nezavidno 175. mjesto (najnižih 10 posto). Samo ovo mjesto i konkretan podatak dokazuje da je u BiH nužna kompletna revizija sistema. Prema izvještaju, u BiH je potrebno 67 dana za pokretanje poslovanja, što je daleko više od prosjeka za region Evrope i centralne Azije, gdje procedure traju deset dana. Osim ovog, broj procedura koje je potrebno izvršiti da bi se pokrenulo poslovanje je 12.

 

Stav SDP BiH

Neophodno je poduzeti snažne mjere na smanjenju administrativnih barijera i opterećenja privrednim subjektima, prije svega u oblasti registracije poslovnih subjekata. U oblasti poslovanja i funkcionisanja privrednih društava neophodno je usvojiti i nove europske standarde korporativnog upravljanja., a istovremeno se moraju ustanoviti efikasni mehanizmi za praćenje primjene tih standarda. U cilju unapređenja ekonomskog prostora neophodno je sprovesti brojne aktivnosti na usklađivanju poslovnog okruženja u cijeloj zemlji. Brojna regulatorna ograničenja, zastarjeli, nejasni i neprimjenjivi propisi, te sporost u postupanju nadležnih organa značajno usporavaju proces ukupnog ekonomskog razvoja, i povećavaju troškove privrednim subjektima.

 

Datum zadnje izmjene: 03.10.2017.

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.