Dr. Lagumdžija – premijer Đukanović:

Regionalnim projektima ubrzati proces EU integracija u BiH i Crnoj Gori

Dr. Lagumdžija se zahvalio građanima i Vladi Crne Gore za iskazanu solidarnost i spremnost da pruže pomoć u prevazilaženju posljedica katastrofalnih poplava u BiH izazvanih vremenskim neprilikama

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se 03. juna 2014. godine u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem.

Dr. Lagumdžija se zahvalio građanima i Vladi Crne Gore za iskazanu solidarnost i spremnost da pruže pomoć u prevazilaženju posljedica katastrofalnih poplava u BiH izazvanih vremenskim neprilikama.  

Dr. Lagumdžija je naglasio da će biti potrebno da se pomoć područjima zahvaćenim poplavama odvija u dvije faze, urgentnoj fazi pomoći za hitno zbrinjavanje ljudi, snabdijevanje vodom, sprječavanje zaraza i epidemija nakon povlačenja vode, nakon čega će uslijediti druga faza kada će biti potrebna pomoć u sanaciji šteta i rekonstrukciji dijelova zemlje pogođenih poplavama.

Bosna i Hercegovina samostalno, bez međunarodne pomoći, neće biti u mogućnosti sanirati posljedice katastrofalnih poplava, te se stoga planira organizovanje donatorske konferencije nakon što eksperti iz EU, Svjetske banke i UNDP do sredine juna urade procjenu pričinjenih šteta. Kada su u pitanju pripreme za donatorsku konferenciju, ocijenjeno je da Crna Gora može pomoći lobiranjem da druge države i međunarodne institucije uzmu aktivno učešće kako u radu konferencije, tako i u pružanju donatorske pomoći za poplavljena područja u BiH.

Tokom razgovora, dr. Lagumdžija i premijer Đukanović su istakli potrebu da Bosna i Hercegovina i Crna Gora u narednom periodu ubrzaju pripremu zajedničkih projekata kako bi što bolje iskoristili spremnost Evropske komisije da u narednih pet godina za regionalne projekte izdvoji milijardu eura samostalno te još deset milijardi eura putem finansijskih institucija. Kao posebno interesantan projekat za BiH i Crnu Goru, a kojemu bi se mogla priključiti i Albanija istaknut je Jadransko-jonski koridor, koji uključuje autocestu, plinovod te željeznički koridor. U tom smislu značajni su i međudržavni projekti rekonstrukcije i rehabilitacije puta Foča-Šćepan Polje, korištenje kapaciteta Luke Bar, izgradnja Jadransko-jonske autoceste i željezničke pruge Čapljina- Nikšić.

Obostrano je ocijenjeno da Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju odlične i prijateljske odnose te da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja koja bi opterećivala unapređenje saradnje na svim  područjima od zajedničkog interesa. Istaknuta je posvećenost Bosne i Hercegovine i Crne Gore unapređenju regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa. U tom kontekstu je pozdravljen rad državnih komisija za granicu i izraženo je uvjerenje da će se sporazum o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore potpisati u što skorije vrijeme.

Dr. Lagumdžija je pozdravio značajan i vidljiv napredak u ispunjavanju obaveza na europskom i evro-atlantskom integracijskom putu Crne Gore te istakao da svaki napredak koji naši susjedi ostvaruju u procesu približavanju EU ima i regionalnu važnost. Naglasio je da je integracija u Evropsku uniju prioritet Bosne i Hercegovine, te je EU vodeća pokretačka snaga i najbolji instrument za provedbu neophodnih reformi. 

Dr. Lagumdžija i premijer Đukanović su razmijenili i informacije i mišljenja o procesima približavanja BiH i Crne Gore ka NATO  te izrazili spremnost za međusobnu podršku i spremnost za saradnju u ovoj oblasti.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.