Sarajevo

Regionalna konferencija „Regionalni dijalog socijaldemokratkinja-politika za žene“

Kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakir Hadžiomerović je, obraćajući se učesnicama regionalne konferencije, kazao da „tamo gdje žene vode glavnu riječ, tu sve funkcionira besprijekorno“

SlikaForuma žena Socijaldemokratske partije (SDP) BiH organizirao je danas u Sarajevu regionalnu konferenciju pod nazivom „Regionalni dijalog socijaldemokratkinja-politika za žene“.

Predsjednica Foruma žena SDP-a BiH Nermina Zaimović-Uzunović je kazala Agenciji Fena da je cilj ove konferencije da obznane politike koje su razvijene i koje se tiču žena u BiH onako kako to vide socijaldemokratkinje.

– Pošto su socijaldemokratkinje dio jedne velike porodice socijaldemokrata, svjetske, a i regionalne, mi smo konferenciju učinili regionalnom tako da razmijenimo mišljenja i da dobijemo, da kažem, podršku naših kolegica socijaldemokratkinja iz zemalja iz okruženja i da pokažemo kako su demokratske ideje i demokratske politike koje smo mi razvili ustvari opšte politike koje mogu biti prihvatljive i treba da su prihvatljive za kompletnu žensku populaciju – kazala je Zaimović-Uzunović.

Predsjednica Međunarodnog odbora Mreže za jednakost spolova srednje i istočne Evrope Daša Šašić-Šilović je kazala Feni da ona predstavlja regionalonu mrežu za rodnu ravnopravnost za jugoistočnu Evropu.

– Mislim da imamo vrlo slične probleme. S jedne strane to su problemi tranzicije i reformi. Međutim, reforme koje najčešće ne idu u korist ravnopravnosti žena i istovremeno nekih rješenja koja će biti rješenja na liniji ljudskih prava, socijalne pravde – kazala je Šašić-Šilović.

Kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakir Hadžiomerović je, obraćajući se učesnicama regionalne konferencije, kazao da „tamo gdje žene vode glavnu riječ, tu sve funkcionira besprijekorno“.

– Nemam šta drugo da vam kažem osim da ste najbolji dio našeg društva, a posebno se to odnosi na žene ljevičarke – kazao je Hadžiomerović.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je govorio o tome šta za SDP znači politika za žene, te o regionalnom aspektu i uopšte o regionalnoj dinamici i važnosti regionalne dinamike.

– Kada je u pitanju politika SDP-a BiH, politika za žene, hoću da kažem o tri stvari, zašto je to nama važno, kako mi to mislimo realizirati i šta je ustvari to što mi radimo. Zašto mi ovo radimo? Zato što smo mi socijaldemokrati, mi smo ljevičari – kazao je Lagumdžija.

Dodao je da jedan od temeljnih principa i postulata socijaldemokratije, i zašto se razlikuju od drugih, je upravo odnos ljevice prema onome što je politika za žene.

– Dakle, to je temeljna vrijednost svjetske ljevice i to je ključni pokretač za sve nas. Kako to radimo? Radimo to ujedinjeni. Dakle ujedinjeni svi, prvo u SDP-u, a onda ujedinjeni u društvu pozivajući druge da nam se pridruže, koji ne dijele možda naše druge vrijednosti – kazao je Lagumdžija.

Naveo je da mu je drago da danas u Sarajevu imaju regionalni dijalog socijaldemokratkinja.

– Jer mislim da je danas, kad je region u pitanju, došlo jedno potpuno novo vrijeme. Nikad regionalna saradnja nije bila važnija nego sada, nikad regonalna saradnja nije bila u ljepšem, regionalno pogodnijem ozračju nego što je to sada – kazao je Lagumdžija.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.