Magazinović

Reformom zakona smanjiti broj potencijalnih ubica na cestama

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović smatra da svakodnevne vijesti o saobraćajnim nesrećama s tragičnim ishodom gdje je nerijetko razlog obijesna ili vožnja pod uticajem alkohola, droga i slično, moraju biti povod Vijeću ministara za ozbiljnu reformu zakona.

Magazinović je u izjavi Feni kazao da postoje brojna iskustva u zemljama regije, ali i EU na koji način je smanjen broj potencijalnih ubica na cesti.

Za početak, navodi on, moraju se uvesti rigorozne kazne, ali i postići društveni koncenzus da je vrijeme da se svi zajedno obračunamo sa onima koji iz obijesti ugrožavaju živote ostalih učesnika u saobraćaju, a vrlo često čak i slučajnih prolaznika.

– Maksimalne kazne za vožnju pod uticajem alkohola se kreću od 3.600 eura u Austriji do 11.000 eura u Belgiji, što je višestruko više nego kod nas. Prema mišljenju eksperata pokazalo se da velike kazne i te kako daju rezultate. Uz to se primjenjuju i druge sankcije uključujući i zatvorske, također mnogo strožije nego u BiH – navodi Magazinović.

On dodaje da bh. zakonodavstvo mora konačno dati jasnu osnovu i za rigorozno kažnjavanje bahate vožnje, za šta su se opredijelile i susjedne države.

– Tako na primjer u Hrvatskoj poseban član zakona definiše “obijesnu vožnju” predviđajući kaznu i do tri godine zatvora – kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, vrijeme za analize i razmišljanje je isteklo i “mora se brzo reagovati, jer svakodnevno svjedočimo bespotrebno izgubljenim životima”.

– Rješenja postoje u EU kojoj težimo, ali i regiji. Ukoliko Vijeće ministara ne predloži izmjene zakona i drastično pooštravanje kazni za najteže prekršaje, izmjene zakona će predložiti poslanici u saradnji s velikim brojem građana zainteresovanih da se ovaj značajan problem riješi – navodi Magazinović.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.