Bosna i Hercegovina dio promjena:

Reforme i razvoj Kine utiču na cijeli svijet i naš region

Dr. Lagumdžija je održao seriju sastanaka i razgovora o reformama i razvojnim programima od zajedničkog interesa sa čelnicima finansijskih institucija, Ministarstva vanjskih poslova NR Kine, Narodne političke konsultativne konferencije (PCC), Nacionalne komisije za razvoj i reforme, Instituta za makroekonomska istraživanja i dr

Slika

O saradnji i zajedničkim projektima, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija je razgovarao danas u Pekingu tokom susreta sa Liu Yunshanom, jednim od ključnih lidera današnje Narodne Republike Kine te članom Stalnog komiteta Političkog biroa Komunističke partije NR Kine i prvim sekretarom Centralnog sekretarijata KP NR Kine.

Tokom razgovora sa Liu Yunshanom dr. Lagumdžija je ponovno naglasio važnost programa kineske Vlade za inicijalno ulaganje 10 milijardi eura u 16 zemalja srednje i istočne Evrope. Istaknuo je važnost definiranja projekata od regionalnog značaja koji će otvoriti mogućnost kineskim investitorima za ulaganja u infrastrukturne, energetske i druge projekte u BiH i regionu. U tom je kontekstu ponovio da su programi kineske Vlade za investiranje u regiju, kao i program Evropske unije za podršku strateškim regionalnim projektima u BiH i regiji komplementarni te da imaju za cilj privlačenje investicija, ekonomski, pa tako i politički, stabilizirati regiju te je približiti Evropskoj uniji, kao našem strateškom vanjskopolitičkom cilju.

Dr. Lagumdžija je održao seriju sastanaka i razgovora o reformama i razvojnim programima od zajedničkog interesa sa čelnicima finansijskih institucija, Ministarstva vanjskih poslova NR Kine, Narodne političke konsultativne konferencije (PCC), Nacionalne komisije za razvoj i reforme, Instituta za makroekonomska istraživanja i dr.

Radnu posjetu NR Kini dr. Lagumdžija je okončao učešćem u radu Konferencije koja se pod nazivom „Partija i svjetski dijalog 2014“ od 3. do 5. septembra održava u Pekingu, u organizaciji Centra za savremene studije NR Kine (CCCWS) i Fondacije za mir i razvoj (CFPD).

Na plenarnom otvaranju Konferencije, a govoreći o temi „Nove reforme“, dr. Lagumdžija je istaknuo da se Kina i danas nalazi na sličnoj raskrsnici na kojoj je bila sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je krenula u period transformacije kineskog društva. Naglasio je da je kinesko rukovodstvo shvatilo izazove koji stoje pred savremenom civilizacijom u 21. stoljeću i da je uz impresivan rast kineske industrijske proizvodnje koji u prosjeku iznosi oko 10 posto u posljednja tri desetljeća, Kini omogućeno da unaprijedi mnoge aspekte života svojih građana.

Dr. Lagumdžija je govorio i o mogućim efektima kineskih refomi na Evropu, a posebno na naš region. Istaknuo je da bi sa povećanjem potražnje kineskih potrošača za evropskim i proizvodima sa Balkana te reforme imale direktnu korist i za ovaj dio svijeta. Rast potrošačkih potreba kineskog stanovništva nesumnjivo ne bi samo doveo i do povećanja broja kineskih turista na Balkanu, već i do daljnjeg učvršćivanja veza između Kine i našeg regiona.

Konstruktivna uloga koju Kina ima u međunarodnim odnosima, pored ostalog, ima za cilj stvaranje više pluralističkog svijeta, što će dati mogućnosti da se otvori prostor za različite vrste ekonomskog i društvenog razvoja i u manjim zemljama.

Na Balkanu pa i u Bosni i Hercegovini kroz ulaganja u različite infrastrukturne i energetske projekte, Kina direktno može povećati ekonomski rast, a samim tim i finansijsku i političku stabilnost našeg regiona. Jedna od šansi koju zemlje Balkana ne smiju propustiti kada je Kina u pitanju je program od početnih 10 milijardi eura kojeg je kineska Vlada namijenila investicijskim projektima u zemljama srednje i istočne Evrope. Zemlje Zapadnog Balkana mogu imati višestruke koristi od kineskih znanja i iskustava kada je u pitanju energetski sektor, izgradnja autoputeva i željeznica.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.