Referendum u Lukavcu: Građani odlučuju da li i dalje žele Edina Delića za načelnika

Prema izvodu iz Centralnog biračkog spiska, pravo glasa ima 42.394 osoba.

“Prema izvodu iz Centralnog biračkig spiska imamo oformljenih 60 biračkih mjesta i dva mobilna tima. Jutros smo imali problem sa ‘lutanjem’ glasača jer je mnogo njih došlo odmah u sedam sati da glasa, a kroz 50 minuta problem je efikasno rješen”, rekao je za Klix.ba Ermin Prijić, predsjednik Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika Lukavca.

On ističe da je mali problem napravila Centralna izborna komisija BiH koja je komisiji poslala spiskove ulica sa izbora iz 2016. godine, a onda su zaključili izvod iz Centralnog biračkog spiska za Opće izbore 2018.

“Efikasno smo riješili taj problem i nadam se da će sve ići normalnim tokom u toku dana”, dodao je on.

Prvi preliminarni rezultati se očekuju već u 19:30 sati.

“Jedan listić je u pitanju, a glasači odgovaraju sa da ili sa ne. Tačno referendumsko pitanje glasi: Da li ste za opoziv načelnika Općine Lukavac Edina Delića? U slučaju da glasač glasa sa da načelniku prestaje mandat, a ako glasa sa ne on ostaje u mandatu”, pojasnio je Prijić.

Inicijativu o pokretanju postupka opoziva Delića 22. januara ove godine pokrenulo je 16 vijećnika Općinskog vijeća Lukavac, okupljenih oko Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH.

Kao ključan razlog navedena je loša saradnja s načelnikom po pitanju donošenja budžeta za prošlu godinu.

Naime, nakon što u Općinskom vijeću Lukavac nije postignuta saglasnost vezano za Prijedlog budžeta za 2017., Delić je u martu prošle godine samoinicijativno isti usvojio, a koji je nakon objave u Službenom listu postao operativan.

Podnosioci inicijative smatraju da je Delić zloupotrijebio institut proglašenja budžeta.

Delić je na prethodnim lokalnim izorima za načelnika Lukavca odabran kao nezavisni kandidat kojeg su podržale SDP, DF i SDU.

Pet mjeseci kasnije on je zvanično postao član SDP-a.

Izvor: Klix.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.