NIKŠIĆ I HELEZ S TEMELJNIM BORAČKIM UDRUŽENJIMA:

Rebalans budžeta FBiH osigurat će stabilnost boračkih naknada

Opredjeljenje Federalne vlade je da se ovaj budžetski manjak rješava na prihodovnoj, a ne rashodovnoj strani, te su u tom cilju predložene određene mjere kako bi se održala finansijska stabilnost Federacije i ne bi došlo do smanjenja isplata, te da se zadrži njihova predviđena dinamika

Slika

– Uz zahvalnost za vaše razumijevanje, mi vam garantiramo da Federalna vlada čini sve kako bi boračke invalidnine i naknade za dobitnike najvećih ratnih priznanja bile redovne i ostale na ovom nivou – rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić na današnjem sastanku u sjedištu Vlade u Sarajevu kojem je prisustvovao i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez.

Delegaciju temeljnih boračkih organizacija predvodili su  potpredsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Hajrudin Halilović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH Ale Hošić i predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja FBiH Šerif Patković.

Sastanak, koji je održan na incijativu ovih organizacija, imao je za cilj da pojasni situaciju nastalu nakon što je zbog neusvajanja određenih zakonskih rješenja u Parlamentu BiH došlo do zastoja u realizaciji stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom čime federalni budžet ostaje bez 345.000.000 konvertibilnih maraka predviđenih budžetskih sredstava u ovoj godini.

Opredjeljenje Federalne vlade je da se ovaj budžetski manjak rješava na prihodovnoj, a ne rashodovnoj strani, te su u tom cilju predložene određene mjere kako bi se održala finansijska stabilnost Federacije i ne bi došlo do smanjenja isplata, te da se zadrži njihova predviđena dinamika. To se prije svega odnosi na Rebalans budžeta koji će do kraja sedmice biti predložen na usvajanje Federalnom parlamentu.

Također, istaknuto je da se mjerama Vlade, posebno vlastitim uštedama, smanjuje zaduženje Federacije i održava stabilnost njenih budžetskih korisnika.

Predstavnici temeljnih boračkih udruženja najavili su da će tražiti od Parlamenta FBiH da Prijedlog rebalansa budžeta FBiH za 2014. godinu razmatra i usvoji u što kraćem roku kako bi bila osigurana fiskalna stabilnost FBiH.

Obostrano je naglašeno zadovoljstvo međusobnom saradnjom Federalne vlade i boračkih organizacija koja se ogleda u zajedničkom pristupu rješavanju pitanja vezanih za ovu populaciju.

Predstavnici temeljnih boračkih organizacija su istakli potrebu da se revizija boračke populacije nastavi i okonča, te da se što prije pristupi izmjenama i dopunama onih zakonskih rješenja koja se tiču boračke populacije, a koja su osporena presudama Ustavnog suda Federacije BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.