Press konferencija SDP BIH ZDK

Realizacija zaključaka Glavnog odbora SDP BiH i Predsjedništva SDP BiH

Danas je   održana  press konferencija  na kojoj su učestvovali Senaid Begić predsjednik KO SDP BIH ZDK  i zastupnik SDP BIH u Skupštini ZDK,  Munib Husejnagić , potpredsjednik KO SDP BIH ZDK i šef kluba zastupnika SDP BIH u Skupštini ZDK i Dejan Šćepanović , potpredsjednik KO SDP BIH ZDK, povjerenik za OO Visoko i vijećnik u OV.  Tema press konferencije  bila je Realizacija zaključaka Glavnog odbora  SDP BiH i Predsjedništva SDP BiH:  Uvođenje povjerenstava u 5 općinskih organizacija SDP BiH ZDK   i   u Gradskoj  organizaciji SDP BiH Zenica, te osvrt na 36. sjednicu Skupštine ZDK , sa posebnim akcentom na Budžet ZDK za 2017 godinu.

Predsjednik KO SDP BIH ZDK Senaid Begić  je u svom obraćanju  ukratko podsjetio na rezultate  lokalnih izbora konstatujući pri tome  sljedeće: da je KO SDP BiH  ZDK  na Lokalnim izborima 2016.godine ostvarila svoj  izborni cilj i zaustavila trend pada broja glasova te ostvarila rast broja glasova na izborima 2016.godine u odnosu na izbore 2014.godinu., rast od 16% (  20.766 glasova).  KO SDP BiH u ZDK je prema broju osvojenih glasova, mandata I procentualno druga organizacija sa najboljim ostvarenim rezultatom u SDP BiH, odmah  iza KO SDP BiH Tuzla.  Na proteklim izborima u ZDK  izgubljena je pozicija  načelnice u opštini Doboj Jug za 300 glasova, ali je osvojeno   načelničko mjesto u Maglaju. Najveći porast glasova u odnosu na 2014. godinu zabilježen je u Maglaju, Zavidovićima i Žepču.  Opštine  za koje se  može  istaći da imaju porast u broju glasova su Breza, Doboj Jug, Vareš i Visoko. Doboj Jug je već cetvrti izborni ciklus pobjednička stranka sa osvojenih 5 od 13 mandata.   Opštine u kojima  je  zabilježen  pad u broju glasova su Zenica, Kakanj, Olovo i Usora dok je u Tešnju zabilježen gotovo identičan rezultat u odnosu na 2014. godinu.

U skladu sa zaključkom Glavnog  odbora SDP BiH, da sva rukovodstva, organi i interesni  oblici  svih OO/KO/RO gdje je ostvaren lošiji izborni rezultat u odnosu na izbore održane 2014-te godine stave mandate na raspolaganje Glavnom odboru SDP BiH, Predsjedništvo  SDP BIH   je na prijedlog radne grupe KO SDP BiH ZDK  donijelo sljedeće  zaključke:

  1. Da se u organizacijama Kakanj, Zenica, Usora, Visoko, Breza i Olovo,  uvede  POVJERENIŠTVO,
  1. Da se  za povjerenike  imenuju sljedeći predstavnici OO SDP BiH: Kakanj:  Čobo Adnan  Zenica: Mladen Simić; Usora:  Safet Fetinci; Visoko: Dejan Ščepanović ;  Breza:   Sabit Begić; Olovo:   Mirad Hodžić

Dejan  Šćepanović, povjerenik za  OO SDP Visoko i vijećnik  u OV Visoko  je   dao kratak osvrt na stanje u OO SDP BIH Visoko, ali i na   rad OV Visoko.  Osudio je  odluku Općinskog vijeća Visoko   kojom  se ukida  prijenos  sjednica OV  čime je  građanima  Visokog uskraćeno  njihovo demokratsko  pravo   da   prate rad  vijećnika kojim su na proteklim izborima  dali svoje povjerenje.

Munib Husejnagić  u ulozi  šefa kluba zastupnika  dao je kratak  osvrt  na održanu Skupštinu ZDK sa posebnim akcentom na usvojeni Budžet ZDK.   Ključni razlog  zašto zastupnici  SDP BiH   nisu   podržali predloženi Budžet jeste novo planirano  kreditno zaduženje  u iznosu od 30 miliona KM,sto sa prethodnim zaduženjima ovog saziva Vlade ZDK ,sa kamatama čini ukupno zaduženje od blizu 80 miliona KM.  Zastupnici  SDP BIH  imali su  niz primjedbi, koje  su dali kroz amandmane , od kojih niti jedan nije prihvaćen. Amandmani su se odnosili na  korekcije  iznosa  planiranih za  tekuće-investiciono  održavanje Kantonalne  bolnice  Zenica, sredstva za  KCZ ZDK i dr, koja su ovim budžetom nerealna/nedostatna.    Ovo kreditno zaduženje  je  neprihvatljivo, posebno  ako se uzme   u obzir činjenica  da  ova  Vlada  u odnosu na prethodnu  ima pojačano punjenje  Budžeta  ( 3-4) miliona  mjesečno. Budžet za 2017 godinu  je usvojen sa 26 glasova,  a  ni jedan amandman   koji su uložili zastupnici  opozicionih  stranaka nije prihvaćen. Ova sjednica je još jednom pokazala da su jedine opozicione stranke u Skupštini ZDK SDP i DF.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.