Reakcija SDP BiH Jablanica na izjave načelnika Općine Jablanica

Saopštenja OO SDP BiH Jablanica su izraz zabrinutosti zbog nepostupanja načelnika općine Jablanica od 2014. godine do danas, po pitanju aktivnosti Vlade Federacije BiH o izmjeni trase Koridora Vc i Odluke koja je donesena 12.02.2016.godine.

U saopštenju iz ureda općinskog načelnika od 09.05.2016.godine iznesen je čitav niz neistina i jedini koji obmanjuje javnost je upravo on, načelnik općine Jablanica, Salem Dedić. Saopštenje iz ureda općinskog načelnika je ništa drugo nego obmanjivanje javnosti.

Svoj nerad i nepostupanje, načelnik Dedić brani etiketiranjem drugih, a mi stoga još jednom napominjemo da Izvještaji o radu načelnika ne sadrže ni jednu riječ o aktivnostima koje je poduzeo, jer ih nije ni poduzimao od 2014. godine.

Inicijativa za izmjenu trase na Koridoru Vc nije pokrenuta od strane Vlade Federacije BiH u 2014. godini.

Također, nije istina da su na prijedlog kadrova SDP BiH: tadašnjeg ministra prometa i komunikacija g-dina Envera Bijedića i direktora JP „Autoceste Federacije BiH“ g-dina Ensada Karića pokrenute aktivnosti na izmjeni trase ranije  usvojenog idejnog rješenja trase Koridora Vc i priključka na koridor „Vc“ u Jablanici.

U saopštenju od 09.05.2016.godine pominju se isključivo kadrovi SDP BiH. Da li je načelnik općine Jablanica Salem Dedić zaboravio da su u prethodnoj Vladi sjedili i ministri SDA? Naravno da nije.

Aktivnosti na izmjeni trase ranije usvojenog idejnog rješenja su pokrenute od strane JP Autoceste Federacije BiH, a prethodna Vlada Federacije BiH prihvatila je Zaključkom  Informaciju o potrebi optimiziranja i povećanja fizibilnosti trase na dionici Konjic – Mostar sjever, na zahtjev JP Autoceste Federacije BiH.

Nikada i nijednom, načelnik općine Jablanica, Salem Dedić, nije prozvao stvarnog kreatora izmjene trase  Koridora Vc, sadašnjeg vršioca dužnosti direktora JP Autoceste Federacije BiH a tadašnjeg izvršnog direktora za građenje, Jasmina Buču, istaknutog kadra Stranke demokratske akcije.

Pitamo se da li načelnik Dedić zna i interesuje li ga da je aktuelna Vlada FBiH, predvođena kadrovima SDA, zadužila resorno ministarstvo da Parlamentu FBiH uputi amandman na Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Autocesta na koridoru Vc???

Na kraju, pozivamo načelnika općine Jablanica, Salema Dedića da se javno usprotivi, ogradi i odbaci odluku Vlade Federacije BiH od 12.02.2016. godine, kojom se ne predviđa priključak u Jablanici, ne zbog dnevno-političkih, niti predizbornih obećanja,  već isključivo u interesu svih građana općine Jablanica čiji je zakonski zastupnik i predstavnik.