KO SDP Tuzla

Reakcija na pismo Ivane Bunoze

Nakon saopštenja SDP-a u kome smo prozvali “naša dva predstavnika” u organima upravljanja ili upravi GIKIL-a na email adresu stigla je poruka od Ivane Bunoze, koja se obratila pismom koje prenosimo u cjelosti. Sa namjerom smo ostavili neke nedorečenosti upravo da bi izazvali ovo dvoje da se konačno oglase i da postanemo svjesni njihovog prisustva i uloge.

Pismo Bunoza-Pavković ( http://www.sdptuzla.ba/pismo-bunoza-pavkovic/ )

Prozvani su se oglasili zbog, kako navode, “netočnih informacija i zlonamjernih insinuacija”. U znatno više nervoznom tonu obratila se i SDA TK sa dramatičnim naslovom kako “SDP ne govori istinu”. Evo prilike i vama i SDA da nam predočite cjelovitu istinu o vašoj ulozi, ali i ulozi njihove politike u katastrofi koja se odvija u GIKIL-u. Postavlja se pitanje da li precizne i tačne informacije trebaju dati opozicija i zatrovani građani, ili vi koji ste nas doveli do ovog stanja?

Čak ni u svom nervoznom saopštenju SDA ne problematizira vaše mjesto, ulogu i odgovoronost, jer je očigledno da su odlično sarađivali s ovim dvojcem u kreiranju onoga što se danas odvija pred našim očima.

Dugo vremena Bunoza i Pavković sjede u najvišem organu upravljanja GIKIL-om, a da nikada nismo imali informaciju o njihovom radu, a posebno ne o tome šta su učinili po pitanju kršenja odredbi okolinske dozole i ugrozavanju zivota i zdravlja pola miliona ljudi oko ove Fabrike.

Objašnjavaju nam oboje “narodnih predstavnika” da su oni imenovani u Nadzorni odbor, a ne u Upravu, zaboravljajući da je i Nadzorni odbor organ upravljanja ili uprave, a da naše saopštenje nije pravni tekst. No i ako prihvatimo korekciju, njihova odgovornost je još veća jer su oni kao Nadzorni odbor iznad i više odgovorni od same Uprave. Pojašnjavaju kako njih nije imenovala Vlada TK već Skupština društva, kako kažu “u skladu sa zakonskim propisima” i ističu kako oni tamo nisu predstavnici građana.

O angažmanu ovog dvojca u Elektroprivredi “Herceg Bosne” građanima je dovoljno da ukucaju imena na Googlu, pa da sami utvrde autentičnost.

Posebno je iritantna posljednja rečenica saopštenja u kojoj nas poziva da se prepucavamo politički oko stanja u GIKIL-u. Buniza i Pavković odbijaju navode o povezanosti dogovora Izetbegović-Čović s njihovim imenovanjem.

Kako to da SDA i PDA vladama u aktuelnom mandatu u Federaciji i Tuzlanskom kantonu nikada nije smetala Bunoze i Pavkovića, zašto se nisu pitali šta tamo rade i za šta se zalažu i konačno, zašto nisu pokrenuli odgovornost i smjenu?

Znamo da se ovi zaljubljenici fotelja i pozicija brutalno okome na sve koji nisu dio njihohovog tala, pa se bez ikakvog valjanog razloga odluče i za pokretanje referenduma protiv načelnika koji ništa krivo nije napravio, dok vas dvoje u miru vodite GIKIL u propast, a okolinu na Tuzlankom kantonu u uništenje.

Gospođi Bunozi i gospodinu Pavkoviću ovom prilikom postavljamo javno nekoliko pitanja.

1. Zašto se niste oglašavali dok niste javno prozvani? Kako to da vam nisu smetali svakodnevni incidenti, istek okolinske dozvole bez produzetka i alarmantni podaci o stanju u GIKIL-u?

2. Mi jako dobro znamo da bi vas dvoje trebali predstavljati “društveni udio”, odnosno indirektno građane i interes države BiH, ali vas javno pitamo koga to vas dvoje predstavljate u Nadzornom odboru GIKIL-a, odnosno čije vlasničke interese zastupate ako kazete da niste predstavnici građana?

3. Da li ste postavljali pitanje ili dobili bilo kakav izvještaj o (ne)ispunjenu obaveza kompanije koju “nadzirete” iz važeće okolinsko dozvole, odnosno da li kao neko ko se poziva na zakon znate kakve su obaveze Nadzornog odbora po pitanju ove obaveze?

4. Koliko ste novaca dobili kao članovi Nadzornog odbora tokom vašeg mandata i osjećate li barem malo stida ili odgovornosti jer ste profitirali na račun zdravlja pola miliona građana?

5. Da li stvarno mislite da će bilo koji iole racionalan građanin pomisliti da izbor vas dvoje kolega i poznanika iz Hercegovine u Nadzorni odbor GIKIL-a ima veze sa “ravnopravnošću građana”?

SDP će se boriti svim sredstvima za punu ravnopravnost građana na svakom pedlju teritorija, ali ovaj vid instaliranja kadrova ne samo da nema veze sa ovim principom, već naprotiv. Ovo je kapitulacija sramne politike SDA pred ucjenama Dragana Čovića, u okviru koje su bili spremni žrtvovati zdravlje i život građana za propale političke dogovore i ustupke.

SDP poziva organe Tuzilaštva da svoju istragu prošire i na članove Nadzornog odbora, kao najvišeg organa upravljanja ili Uprave GIKIL-a. Oni nisu ispunili svoju zakonsku obavezu na poslu za koji su “masno” plaćeni i trebaju snositi odgovornost.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.