Besima Borić

Reakcija na izjave Ministarstva vanjskih poslova Rusije povodom izricanja presude Radovanu Karadžiću

Fascinirana sam saopćenjem koje je izdalo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u povodu izricanja presude Radovanu Karadžiću, a u kojem dominiraju dvije misli:

Prva :“Haški tribunal  kao teško breme leži na plećima svjetske zajednice”.

A druga: “Uvjereni smo da je novac potrošen za Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju mogao da donese veću korist da je bio uložen u obnavljanje pravosuđa i procese pomirenja u zemljama bivše Jugoslavije”.

Sjajno. Tribunal kao teško breme jadne međunarodne zajednice! Slabašnih pleća. Jeste li mislili na novac ili na savjest?

A ja kažem da nema boljeg poteza te iste međunarodne zajednice glede rata u BIH od osnivanja Haškog tribunala, šta god da su joj bili motivi.

Sad je bar dokumentiran zločin genocida, sad je sve, uglavnom sve zabilježeno, bez obzira koliko se ko trudio da sakrije ili falsificira dokumente. Bio je zločin, bio je genocid I za to su osuđeni najodgovorniji. Ako je pravde, ovo bi trebalo ispraviti pleća međunarodne zajednice I bar djelimično saprati ljagu koju je sama sebi priskrbila.

I da raširi pleća I diše punim plućima. I ne samo ona. Dišimo svi punim plućima, pa da kisik dođe do naših mozgova I podari nam moć da okrenemo list, retoriku, poteze. Da se okrenemo jedni prema drugima. Kada se strasti stišaju I kada prevlada osjećaj odgovornosti u svakom od nas.

A drugo, uloženo je, gospodo, jako mnogo novca u pravosuđe .I pomirenje. I ne samo novca. I ?

Ne sjećam se, ali sam ubijeđena da ste i vi uložili i novca i truda, da uspijemo. Vjerujem da ste jako mnogo novca uložili I vi zaustavljajući usvajanje Rezolucije o Srebrenici u UN. Vjerujem da je motiv bio doprinos miru I pomirenju. I pravosuđu. I zato i jeste za genocid izrečena pravedna presuda.Za žrtve nema satisfakcije nikada, ali presuda je izrečena. I niko ne treba da likuje. Ona ne smije da nastavi da nas dalje dijeli. Ona mora da nas nauči. Da nas poduči kako da se susretnemo sa sobom I sa drugima I sa najstrašnijim stvarima učinjenim u ime naroda.

Vjerujem da ćete I vi svojim djelovanjem u narednom periodu podsticati pravedno suočavanje I pomirenje ,a bez raspirivanja I ohrabrivanja novih dijeljenja I uništavanja naše zajedničke budućnosti.Za tako nešto ne treba žaliti ni truda ni novca!

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.