Glavni odbor SDP BiH

Razvlašćivanje i slabljenje države se nastavlja privatizacijskim pljačkama

Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH je na današnjoj sjednici osudio nastavak višedecenijske prakse krčmljenja državne imovine koju provode SDA i HDZ i paralelnog uvođenja lihvarskih nameta građanima. Posljednji pokušaj privatizacije Sarajevo-osiguranja primjer je takve divljačke i beskrupulozne pljačke građana i njihove imovine.

Sa sjednice je još jednom upućen apel zastupnicima u Parlamentu Federacije BiH, koji se ne slažu sa razvlašćivanjem države, da svoju državotvornost pokažu na djelu podržavanjem inicijative zastupnika SDP-a za usvajanjem novog Zakona o privatizaciji. Samo na taj način proces privatizacije državne imovine može se dovesti do kraja na transparentan način, u interesu građana, a ne stranačkih moćnika.

Članovi Glavnog odbora su podržali inicijativu Saše Magazinovića, koji je, u saradnji sa nevladinim sektorom, u Predstavničkom domu Parlamenta BiH pokrenuo aktivnosti na izmjeni Zakona o PDV-u, čiji je cilj uvođenje sistema u kom firma državi plaća PDV, tek kada ona sama naplati izdati račun. SDP BiH poziva sve stranke da se priključe ovoj inicijativi, koja će rasteretiti privredu, a posebno vlasnike malih i srednjih preduzeća.

Najave o povećanju cijene goriva ocijenjene su nedopustivim, jer će to dovesti do lančanog poskupljenja ostalih proizvoda i usluga. Očigledno je da ova vlast nije u stanju ispuniti uslove MMF-a, a da to ne bude preko leđa građana. Za razliku od prijedloga SDP BiH, kojim je bila jasno precizirana namjera i način raspoređivanja sredstava od akciza, aktuelna vlast određuje namet u kojem su apsolutno nedefinisani načini utroška novca i bilo kakva vrsta koristi za građane.

Pozdravljena je nedavna odluka zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH o usvajanju Rezolucije o osudi inicijativa o federalizaciji BiH, čiji su ciljevi bili etnonacionalne podjele i snaženje separatističkih tendencija. Osuđeni su pokušaji obmanjivanja javnosti od strane HDZ-a BiH, koji lažno tvrdi da je Rezolucija usmjerena protiv hrvatskog naroda u BiH i da je u suprotnosti sa Rezolucijom Evropskog parlamenta, što je apsolutna neistina.

Na Glavnom odboru je i usvojena odluka o raspisivanju unutarpartijskih izbora za kantonalne, regionalne, općinske i gradske organizacije u kojima su uvedena povjereništva. Članovi SDP-a će, na principu glasanja Jedan član-jedan glas, na izborima imati priliku izabrati nove predsjednike organizacija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.