Magazinović

Razriješiti dužnosti izvjestioca Vijeća Evrope za BiH Egidijusa Vareikisa

“Siguran sam da će Roger Gale biti adekvatna zamjena za bivšu izvjestiteljicu Karen Woldset kojoj je istekao mandat”, istakao je Magazinović.

Slika

Članovi bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) su tokom ovosedmičnog zimskog zasjedanja ovog tijela u Strazburu održali sastanak s novoimenovanim izvjestiocem za BiH Rogerom Galeom

Član delegacije Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je danas kazao Agenciji Fena da se radi o veoma iskusnom britanskom političaru s jasno izraženom željom da uđe u detalje političkih dešavanja u našoj zemlji i  svojim angažmanom pomogne njihovo rješenje. 

‘Siguran sam da će Roger Gale biti adekvatna zamjena za bivšu izvjestiteljicu Karen Woldset kojoj je istekao mandat. Međutim, i u narednom periodu se mogu očekivati problemi s angažmanom drugog izvjestioca za BiH, Litvanca Egidijusa Vareikisa koji je već poznat u bh. javnosti po svojoj opsjednutosti prekrajanjem granica, kako u BiH, tako i na Balkanu uopšte’ – kazao je Magazinović. 

Dodao je da je, osim njegovog apsolutno neprihvatljivog ponašanja u tom segmentu, problem i njegova neaktivnost u Vijeću Evrope i izostanak bilo kakvog kontakta s delegacijom BiH. 

‘ Informiran sam da je Vareikis i u litvanskom parlamentu u posljednjih nekoliko mjeseci neaktivan, da je u jednom trenutku čak od njega traženo da vrati mandat, te da je razlog tome njegovo zdravstveno stanje, odnosno ovisnost o alkoholu zbog čega je i bio odsutan.

Litvanski mediji su dosta o tome pisali, kao i o nasilju u porodici koje je posljedica stanja u kome se nalazio. Žao mi je svakoga ko ima slične probleme i svima, pa tako i Vareikisu, želim da ozdravi i ima dug i sretan život’ – kazao je Magazinović. 

Međutim, dodao je, ono što želi i što je već uradio jest da se pošalje jasna poruka da je Bosna i Hercegovina država koja ne može sebi dozvoliti da je za nju zadužen neko ko ima takve političke stavove i osoba koja zbog spomenutih ličnih problema nije u stanju da bude izvjestilac Vijeća Evrope za BiH. 

‘Zbog toga sam već na nekoliko adresa u Strazburu razgovarao o mogućnosti razrješenja Vareikisa  i izbora novog izvjestioca za BiH koji će, zajedno s Rogerom Galeom, biti u prilici izraditi kredibilan izvještaj o BiH, ali i svima nama biti od pomoći.

Siguran sam da, kad bi se radilo o osobi zaduženoj, po bilo kojem osnovu, za neku od većih evropskih zemalja, da bi već davno bio razriješen te obaveze. U ovom slučaju ćemo morati sami to inicirati i tražiti ‘- kazao je Magazinović. 

Nada se da će delegacija BiH do naredne sjednice PSVE imati zajednički stav o ovom pitanju. 

Stalna delegacija Parlamentarne skupštine BiH, koju čine poslanici i delegati Milica Marković, Borjana Krišto, Saša Magazinović, Senad Šepić i Ismeta Dervoz učestvovala je u Strazburu u prvom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE). 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.