Ilijaz Pilav

Razočaran sam sporošću suda u Strazburu

Podsjetimo, Pilav je 2007. godine tužio BiH zbog nemogućnosti da se kao Bošnjak kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS). Međutim, on i dalje ne zna kada bi presuda mogla konačno biti objavljena.

Slika

Da su sudovi u donošenju odluka spori i neefikasni i izvan naše zemlje pokazuje i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Naime, bh. građanin Ilijaz Pilav je pred tim sudom prije čak sedam godina pokrenuo apelaciju, koja ni danas nije riješena.

Podsjetimo, Pilav je 2007. godine tužio BiH zbog nemogućnosti da se kao Bošnjak kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS). Međutim, on i dalje ne zna kada bi presuda mogla konačno biti objavljena.

Napominje kako u posljednje vrijeme nema nikakvih konkretnih informacija iz Strazbura.

Apelacija je trebala biti riješena u proljeće ove godine

Pilav je vidno razočaran sporošću i neefikasnošću Evropskog suda za ljudska prava.

"U nekom logičnom slijedu događaja to je trebalo davno biti riješeno, čak i u proljeće ove godine. Mislim da će presuda ipak biti objavljena uskoro i vjerovatno u moju korist", kazao je u razgovoru za naš portal ovaj ljekar iz Srebrenice.

Smatra i da su određene stvari mimo pravosuđa utjecale da donošenje presude bude prolongirano.

"Vjerovatno i tu postoje utjecaji spolja koji rezultiraju prolongiranjem objave presude", kazao je Pilav.

Dodatne komplikacije

Ukoliko presuda bude donesena u korist apelanta, ona će sigurno dodatno zakomplikovati ionako komplikovanu situaciju u BiH, s obzirom na to da nije implementirana ni presuda koju je Evropski sud za ljudska prava donio 2009. u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija.

Oni su tužili državu BiH jer im je osporeno pravo da se kao Jevrej i Rom kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH.

"Imajući u vidu kakvo raspoloženje proteklih nekoliko godina u našoj zemlji vlada u vezi sa presudom ‘Sejdić i Finci’ ne očekujem da će išta bolje proći i moja presuda. Mislim da će se stvari dodatno zakomplikovati u pogledu ustavnih rješenja", rekao nam je Pilav.

Ne treba gubiti nadu

Međutim, kako je naveo, i to je vid pravne borbe da naše društvo i zemlja budu uređeni kako treba.

"Ne treba gubiti nadu i posustajati u toj borbi", dodao je Pilav.

Smatra da političari i političke partije do sada nisu pokazali volju da rješavaju krucijalne stvari koje se tiču naše zemlje.

"S obzirom na to da će na sceni ostati manje-više uglavnom iste face, koje nisu htjele da provedu presudu ‘Sejdić i Finci’, ni u predstojećem mandatu, do 2018. godine, ne očekujem neku promjenu na tom polju", zaključio je Pilav.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.