Jasna Duraković za N1

Razmatramo i mogućnosti uvođenja zaštitara, u cilju bolje zaštite u školama

Jasna Duraković, federalna ministrica obrazovanja izrazila je nadu da će bezbjednosna situacija u školama biti bolja početkom nove školske godine. U razgovoru za N1 je govorila o setu hitnih mjera koje su donijeli proteklih dana.

“U cilju nam je bilo kreirati set hitnih mjera – uključiti adekvatne ljude i postupati u hitnom akcionom planu. Krajnje je vrijeme da se prestanemo baviti posljedicama i da evo preventivno djelujemo. Ovo nije problem koji se nedavno desio nego se razvija godinama”, kazala je Duraković.

Pitanjem sigurnosne situacije u obrazovanju se moramo baviti, ističe ministrica, a ne samo konstatirati nezadovoljstva, nego poduzeti korake.

“Set zaključaka koje je donijela Vlada FBiH, obavezuje sve te ljude i kantonalne vlade, da hitno postupe i djeluju u skladu sa propisanim zaključcima, da delegiraju kandidate iz resornih ministarstava za obrazovanje, zatim druge stručne osobe koji će se baviti rješavanjem ili kreiranjem plana prevencije sprječavanja nasilja”, naglašava Duraković.

Mišljenja je da je kolektivna odgovornost kada je u pitanju napad na nastavnika u Lukavcu.

“Neophodno je uključiti federalno ministarstvo pravde, rada i socijalne politike i zdravstva, ali i MUP-a. Sveobuhvatno moramo ovaj problem gledati, a ne da samo prebacujemo na obrazovanje. Ovdje je kolektivna odgovornost. Kaznene politike se moraju mijenjati u kontekstu MUP-a”, navodi ministrica.

Kada se oformi stručni tim, razgovarat će se i o mogućnosti uvođenja zaštitara, u cilju bolje zaštite u školama.

“Jedna od ideja o kojoj smo razgovarali je uključiti zaštitare, koji neće nositi oružje, ali će biti prisutni u dvorištima, tamo gdje je to neophodno gdje nema videonazor i školskih portira”, kaže Duraković.

Gostovanje na BHRT:

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.