Sarajevo

Razgovor o proširenju poslovne suradnje s Njemačkom

Na početku razgovora, u kojima je sudjelovala i veleposlanica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Ulrike Maria Knotz, direktor Mehaković upoznao je goste s nekoliko činjenica koje se odnose na ekonomiju u Federaciji BiH

Slika

Federalni ministri energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, prometa i komunikacija Enver Bijedić i trgovine Milorad Bahilj, zajedno s direktorom Ureda premijera FBiH Ramizom Mehakovićem danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali s izvršnim direktorom Odbora njemačkog gospodarstva za odnose s istočnom Europom Rainerom Lindnerom.

Na početku razgovora, u kojima je sudjelovala i veleposlanica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Ulrike Maria Knotz, direktor Mehaković upoznao je goste s nekoliko činjenica koje se odnose na ekonomiju u Federaciji BiH.

– Uprkos recesijskim vremenima, FBiH je u 2013. godini ostvarila rast realnog BDP-a od 1,2 posto, a projekcije za 2014. predviđaju porast od novih 2,2 posto – kazao je Mehaković.

Vlada FBiH konstantno radi na poboljšanju poslovnog ambijenta kako bi on bio što atraktivniji za inozemne investitore. U tom cilju je već usvojen, ili je u proceduri usvajanja, veći broj federalnih zakona koji doprinose, uz ostalo, sigurnijem okruženju za ulagače. U Federaciji BiH je ostvarena fiskalna stabilnost i nema kašnjenja u isplatama proračunskih obveza.

Federalni ministri su upoznali direktora Lindnera i veleposlanicu Knotz s nekoliko konkretnih projekata koji se provode ili namjeravaju provesti u okviru njihovih resora, a mogli bi biti interesantni za njemačke poduzetnike.

Među njima su nastavak izgradnje autoceste na Koridoru Vc, ali i planovi za razvoj željezničke infrastrukture na ovom potezu. Uz to, omogućavanjem veće plovnosti na Savi, ostvarila bi se, preko Dunava, i iznimno ekonomična plovna veza Bosne i Hercegovine i Njemačke.

Među projektima u oblasti energetike istaknuto je kako bi, u roku od tri mjeseca, trebale biti okončane sve predradnje za raspisivanje međunarodnog tendera za izgradnju pet hidroelektrana na rijeci Bosni. Također, energetsko tržište Federacije BiH bi već od 2015. godine trebalo biti potpuno otvoreno inozemnim investitorima.

Danas je, također, istaknuta obostrana zainteresiranost za jačanje veza u oblasti trgovine, a direktor Lindner prihvatio je poziv ministra Bahilja da o ovoj temi razgovaraju u sjedištu Federalnog ministarstva trgovine u Mostaru.

Sve danas predložene modele suradnje dviju ekonomija Rainer Lindner će, kako je kazao, prenijeti njemačkim gospodarstvenicima. On je, također, domaćine upoznao i s time da će u 2014. godini šest mladih stručnjaka iz BiH, zahvaljujući stipendijama fondacije “Zoran Đinđić”, ići na usavršavanje u njemačke kompanije.

Najavio je i kako će koncem devetog mjeseca ove godine u Crnoj Gori biti održan regionalni ekonomski forum koji će okupiti predstavnike svih zemalja zapadnog Balkana, što će biti dobra šansa i za kompanije iz BiH i FBiH da predstave svoje potencijale.

Inače, Odbor njemačkog gospodarstva, na čijem je čelu Reiner Lindner, okuplja više od 200 velikih kompanija, a uloga mu je intenziviranje poslovnih odnosa između njemačkih i poduzeća u istočnoj i jugoistočnoj Europi.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.