Razbijanje stereotipa kod djece i učenika da je državni praznik samo neradni dan

U ponedjeljak, 25. novembra je Dan državnosti BiH, a u petak, 22.11.2019. u 14:00 sati će se prema Odluci Kolegija Općinskog vijeća Žepče održati svečana
akademija povodom Dana državnosti BiH. Odmah na početku kompletnom menadžmentu Vaše škole, svim zaposlenima, djeci i roditeljima želimo čestitati Dan državnosti BiH, uz želju da stanje u općini Žepče i u našoj domovini krene putem kolektivnog društvenog ozdravljenja i ekonomskog prosperiteta. Godinama unazad se kod naših učenika, ali i kod odraslih osoba, nesvjesno kreira jedno stereotipno mišljenje da je državni praznik samo neradni dan i ništa više.

Nažalost kao produkt jednog takvog stanja je odsustvo naše kolektivne svijesti o važnosti njegovanja ljubavi prema domovini, a obrazovanje kao generator kreiranja percepcije naše djece je u dobrom dijelu saučesnik u tome.

Svake godine prilikom organizovanja centralne svečane akademije povodom Dana državnosti i nezavisnosti BiH imamo fijasko u kino – sali J.U.“Dom kulture“ Žepče,
imamo formu bez duše kojoj prisustvuju samo “profesionalci”.

Neka obilježavanje Dana državnosti BiH ove godine bude posebno za sve učenike i nastavnike i neka 2019. bude godina početka rušenja stereotipnih antidomovinskih
razmišljanja kod naše djece i učenika, Umjesto jutarnjeg zvona intonirajmo himnu BiH, a nakon toga u svim školama umjesto prvog predmetnog časa neka se održi historijski čas o važnosti domovine. Neka cjelodnevni boravak naše djece bude u znaku Dana državnosti, neka bude svečano i veselo, nagradimo naše učenike, počastimo ih, učinimo sve da učenici –
naša djeca svaki naredni 25. Novembar ili 1. Mart očekuju sa nestrpljenjem.

Pozivamo Vas da već od idućeg državnog praznika u operativne planove aktivnosti osnovnih i srednjih škola predvidite manifestaciju “Sedmica domovine”, odnosno
da kompletna radna sedmica bude prožeta patriotskim motivima: druženjima, kvizovima, izletima, tematskim ekskurzijama, radionicama, društveno – korisnim
radom, volonterizmom, debatama i drugim prikladnim aktivnostima. Sve učenike, njihove roditelje, učitelje, razrednike, kao i kompletno nastavno
osoblje i građane pozivamo da u petak, 22.11.2019. godine u 14:00 sati duh patriotizma i ljubavi prema domovini zajednički prenesemo u kino – salu J.U.“Dom