Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Ratko Mladić mora biti osuđen na doživotni zatvor

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, u izjavi za portal Buka, osvrnuo se na današnje izricanje presude Ratku Mladiću.

„Činjenica je da je Ratko Mladić jedna od najodgovornijih osoba za genocid i druge masovne zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, zbog kojih bi morao biti osuđen na doživotni zatvor.

Zato mislim da je realno očekivati potvrđivanje prvostepene presude, unatoč zabrinutosti zbog istupa pojedinih sudija uključenih u proces, čiji stavovi djeluju više kao iznuđene političke konstrukcije nego kao osvrt na utvrđeno činjenično stanje.

Vjerujem ipak da će takvi neobjektivni ili pristrasni glasovi ostati u manjini.

Tužilaštvo i žrtve insistiraju da se Mladić proglasi krivim za genocid i u još šest opština, a preduslov za to je da genocid po svojoj definiciji ne može biti zločin lokalnog karaktera ograničen na samo jedno mjesto.

Nažalost, on je posljedica jedne zločinačke antibosanske ideologije, koja je svoje tragove uništenja ostavila širom naše domovine.

Vjerujem da će zločin genocida biti potvrđen u više mjesta, ne zato da bi neku grupu ili državu kolektivno dodatno opteretili, nego kako bismo razvili svijest o stvarnom opsegu zločina i kapacitetu ljudskog razaranja“, naveo je Nikšić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu