Reakcija na Deklaraciju kojom se odbacuje Haška presuda

Raguž: Da HDZ želi dobro Hrvatima donio bi deklaraciju koja se tiče budućnosti, a ne prošlosti

Skupština Kantona 10 usvojila je Deklaraciju kojom se odbacuje Haška presuda bivšim visokim dužnosnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosna kao i konstrukciju o udruženom zločinačkom poduhvatu koju je donio taj sud.

U Deklaraciji se ističe da “HR HB nije osnovana s namjerom odvajanja, nego s namjerom odbrane hrvatskih područja.”

“Hrvati u BiH su konstitutivan narod i nećemo dozvoliti daljnje pokušaje sistemskog diskriminiranja Hrvata”, stoji, između ostalog, u usvojenoj deklaraciji. Klub Bošnjaka je pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa, nakon čega će o ispravnosti Deklaracije odlučivati Ustavni sud FBiH.

Bivši aktivist, danas član Socijaldemokratske partije (SDP BiH) u Stocu Luka Raguž kaže za agenciju Patria da je Deklaracija očit predizborni trik HDZ-a BiH, „čija popularnost opada u svim kantonima u Federaciji BiH”, te da na taj način iz te stranke pokušavaju alarmirati glasačko tijelo.

„Zbog čega HDZ nije usvojio deklaraciju da Hrvatska plaća Livnu i Tomislavgradu godišnje 30 miliona KM zbog eksploatisanja Buškog jezera, što bi oporavilo privredu u tim općinama i zaustavilo odlazak ljudi iz tog područja, na prvom mjestu Hrvata“, ističe Raguž, dodajući da bi takva „deklaracija budućnosti“ bila istinska borba za hrvatski narod u BiH, za razilku od Deklaracija koja građane vraća u prošlost.

„Ili, naprimjer, zbog čega nisu usvojili deklaraciju da majke porodilje primaju prosjećnu plaću u Federaciji godinu dana nakon poroda“, dodaje Raguž, čvrsto uvjeren da podizanje nacionalnih tenzija nikome ne može donijeti dobro izuzev nekolicini političara.

Donošenje Deklaracije u Livanjskom kantonu osudili su i iz OHR-a i Ambasade SAD-a u BiH, pozivajući političare da će okrenu budućnosti a ne prošlosti.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu