U Tuzli održana Programska konvencija SDP BiH – Plan 10

Radnicima veće plate, poslodavcima manji doprinosi i porezi

Naš je Plan donijeti zakon o minimalnoj plati odmah na početku mandata, kojim ćemo podići minimalnu platu najmanje za 100 KM. Cilj SDP-a je da u toku narednih pet godina minimalnu platu podignemo na visinu današnje prosječne plate od nekih 800 KM, a da prosječna plata u BiH bude u visini od najmanje 1.200 KM. Ovo nisu pusta i neostvariva obećanja. Ovo je dio našeg Plana 10 koji ćemo ostvariti radikalnim rasterećenjem poslodavaca od prevelikih doprinosa i poreza, poručeno je sa skupa.

Socijaldemokratska partija BiH u Tuzli je održala Programsku konvenciju na kojoj su predstavljene politike i aktivnosti sadržane u Planu 10. Posebno se govorilo o rješenjima za poboljšanje životnog standarda radnika i uslova poslovanja u cijeloj BiH.

“Svjesni smo u kako teškoj situaciji se nalazi BiH i njena privreda. Poduzetnici su opterećeni prevelikim doprinosima i porezima. Radnici su među najlošije plaćenim u Evropi. To je jedan od razloga zašto radnici, ali i mladi ljudi biraju odlazak iz naše zemlje. Našoj ekonomiji su potrebne radikalne mjere kako bi krenula putem ozdravljenja i ubrzanog napretka. Plan 10 predviđa drastično porezno rasterećenje poslodavaca i privrede u cjelini. Poslodavcima će na taj način ostati više sredstava i mogućnosti za razvijanje posla. Donošenjem Zakona o minimalnoj plati će se stvoriti uslovi za poboljšanje standarda svih radnika”, rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP Tuzla poručio je da je neprihvatljivo da je Federacija BiH danas jedini administrativni prostor u Evropi koji nema propisanu minimalnu platu.

“Vlast koju predvode SDA i HDZ je urušila temeljna prava i zaštitu standarda radnika. Donijeli su novi zakon o radu kojim su obesmislili kolektivne ugovore. Nakon toga su dopustili da istekne Opšti kolektivni ugovor, koji je jedini akt koji propisuje minimalnu platu radnika u FBiH. Danas najniža cijena rada nije zakonski uređena, pa stoga nije ni zaštićena. Naš Plan je da prije donesemo Zakon o minimalnoj plati. Ovim zakonom minimalnu platu namjeravamo podići najmanje za 100 KM. SDP će tokom narednih pet godina minimalnu platu podići na visinu današnje prosječne plate od nekih 800 KM, a prosječnu platu ćemo podići najmanje na 1.200 KM”, naglasio je Bijedić, dodajući da će predviđene mjere, kojim se želi stimulisati privreda i povećati plate, posljedično dovesti do većeg punjenja penzionih fondova, a to znači da će doći i do porasta penzija.

“Danas iz Tuzle želimo poslati poruku da SDP BiH ima jasan, precizan i apsolutno realan plan, koji podrazumijeva rasterećenje privrede od prevelikih doprinosa, poreza i parafiskalnih nameta. To će dovesti do rasta zaposlenih, rasta minimalne i prosječne plate te rasta penzija. Dodatno, racionalizacijom javne uprave, smanjenjem nadležnosti kantona i jačanjem lokalne samouprave, osigurat ćemo uštede, što će direktno doprinijeti jačanju privrede u FBiH. SDP se ni dalje neće baviti dizanjem nacionalnih tenzija jer ćemo biti zauzeti dizanjem plata i penzija te rasterećenjem privrede”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, te poručio da je cilj SDP-a da naši građani budu što bolje plaćeni za svoj rad, da od svog rada pristojno žive, da od svog rada školuju djecu, te da naši penzioneri žive dostojanstvenim životom.

“Da bismo ovo proveli u djelo potrebna nam je što veća podrška građana. Naša pobjeda nije upitna. U nedjelju u Lukavcu naš načelnik Emir Delić će dobiti podršku birača i to će biti prva pobjeda koja će trasirati put ka ostvarenju Plana 10”, dodao je Imamović.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.