SDP BiH Zenica

Radnici Željezare prepušteni na milost i nemilost vladi FBiH!

Posljednji događaji i egzistencijalni problemi nekadašnjeg giganta bosanskohercegovačke privrede, zeničke Željezare, presjek su stanja cjelokupne privredne slike u Federaciji Bosne i Hercegovine. Posljednja isplaćena plata koja datira iz decembra 2016. godine, neuvezan staž za posljednjih šesnaest godina rada velikom broju radnika, isključenje sa elektroenergetske mreže za poslovne jedinice unutar sistema Željezare, te vjerovatni raskid ugovora na poslovima ishrane radnika Arcelor Mittala Zenica, koji su ovu kompaniju “držali u životu”, samo su djelić problema sa kojiima se ista nosi.

Željezara Zenica, simbol privrednog razvoja regije, nekada je zapošljavala dvadeset hiljada radnika, uz godišnju proizvodnju cca 2 miliona tona čelika te stotina hiljada tona gotovih proizvoda. Po završetku agresije na Bosnu i Hercegovinu, ovaj privredni gigant ušao je u neizvjesnu, a što se u konačnici pokazalo i neuspješnu privatizaciju, te pljačku vrijedne imovine i njegovo plansko uništavanje.

Dio Željezare koji je još uvijek vlasništvo Federacije Bosne i Hercegovine, grca u dugovima, a radnici sa pravom već godinama ukazuju na loš odnos Vlade Federacije BiH i katastrofalno rukovođenje kompanijom od strane dugogodišnjeg direktora Safeta Berbića i Upravnog odbora Željezare. Bitno je napomenuti i to da radnici već duži vremenski period vode bitku za povrat posjeda nad hotelom Zenit u Neumu od čije sumljive dokapitalizacije i na kraju privatizacije odnosno prodaje hotela, knjigovodstvene vrijednosti preko 40 miliona, radnici nisu imali nikakve koristi” A pitanje na to ko je dao odobrenje za privatizaciju hotela, ostaje bez odgovora.

Poslovna jedinica “Ishrana”, uz poslovnu jedinicu “Operativa”, ostala je posljednji “bastion” odbrane radnih mjesta zeničke Zeljezare, ali egzistencija i ovih poslovnih jedinica došla je u pitanje sa isključenjem električne energije ovom kolektivu.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine preko svojih izabranih predstavnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine traži način za rješavanje problema Željezare Zenica, cjelovito rješenje za sve uposlenike odnosno nikakvo parcijalno rješavanje samo jednog dijela radnika i pruža potpunu podršku radnicima u borbi za njihova prava. Zahtjevamo jasno imenovanje osoba odgovornih za loše vođenje kompanije, uvezivanje staža radnicima, te isplaćivanje uredno zarađenih, a neisplaćenih plata, jer to je ono što su oni pošteno zaradili i to im niko ne smije oduzeti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.