Bihać

Radnici mogu zaštititi svoja prava samo jedinstvom

U organizaciji Foruma sindikalnih aktivista/aktivistica, sinoć je u Bihaću održana javna tribina ”Trenutak istine” na kojoj se govorilo o gorućim temama vezanim za Zakon o radu FBiH i Kolektivni ugovor.

Na tribini se govorilo i diskutovalo o Zakonu o radu u FBiH i Općem kolektivnom ugovoru, te o namjerama Vlade FBiH da samostalno donose odluke umjesto sindikata i poslodavaca, gazeći po interesima radništva, smanjujući njihova primanja, reducirajući pravo na štrajk, oduzimajući nadležnosti inspekcijama, stvarajući pravnu nesigurnost, relativizirajući reprezentativnost sindikata.

Zakon o radu je po hitnoj proceduri usvojen u Parlamentu FBiH, nakon što ga je u proceduru poslala Vlada FBiH bez saglasnosti socijalnih partnera. Tada nam je objašnjavano kako se radi o najboljim rješenjima koji predstavljaju međunarodnu praksu u cilju povečanja zaposlenosti na bazi fleksibilnosti tržišta rada.

„Vlada Federacije je ostala šokirana činjenicom da su Savez samostalnih sindikata i Udruženje poslodavaca postigli dogovor. Nakon šoka, blokirali su kompletan proces, ukinuli reprezentativnost socijalnih partnera, te poslali izmjene i dopune Zakona o radu u hitnu proceduru na usvajanje“, rekla je Fatima Fazlić.

Posebno je istaknuto da je Vlada FBiH kod donošenja Zakon o radu i odnosom prema prvenstveno socijalnim partnerima prekršila Konvencije MOR-a, Evropsku socijalnu povelju i na kraju Ustave Bosne i Hercgovine i Federacije Bosne i Hercegovine. Vlada FBiH je time još jednom pokazala da joj nisu bitni radnici nego da radi u službi krupnog kapitala.

Prisutnima su se obratili predsjednik FSA Bihać Safet Ćehajić, politički sekretar GO SDP BiH Bihać Nedžad Mešić, zastupnica u Parlamentu FBiH Mira Ljubijankić, predsjednik KO SDP BiH USK dr. Hajrudin Havić, predstavnica Saveza samostalnih sindikata BiH Fatima Musić i Nedim Račić ispred FSA SDP BiH.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.