Mesihović i Ler posjetili Tuzlanski kanton

Raditi na prevenciji masovne pojave akutnih crijevnih i ostalih zaraznih oboljenja

Federalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH prim. dr. Željko Ler posjetili su danas Tuzlanski kanton, te tom prilikom obišli domove zdravlja u Kladnju, Živinicama i Tuzli, kao i Kasarnu Oružanih snaga BiH Dubrave

Slika

Federalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH prim. dr. Željko Ler posjetili su danas Tuzlanski kanton te tom prilikom obišli domove zdravlja u Kladnju, Živinicama i Tuzli, kao i Kasarnu Oružanih snaga BiH Dubrave gdje je trenutno smješteno 70 osoba evakuiranih iz okolnih poplavom pogođenih područja.

Cilj posjete bio je upoznavanje sa provođenjem higijensko-profilaktičkih mjera na ovom području u cilju prevencije masovne pojave akutnih crijevnih i ostalih zaraznih oboljenja. Tokom obilaska terena, zajedno sa kantonalnim ministrom zdravstva dr. Alenom Kamerićem i direktoricom Zavoda za javno zdravstvo TK dr. Maidom Mulić, utvrđeno je da je epidemiološka situacija na području ovog kantona trenutno stabilna, te da se provode sve potrebne mjere.

Prilikom posjete Kasarni u Dubravama dr. Mesihović i dr. Ler su informisani da je kod jedne grupe evakuiranih osoba primijećena pojava scabiesa (svraba). Oni su odmah izolirani, adekvatno liječeni i medicinski tretirani nekoliko dana, nakon čega su se vratili na svoja prebivališta gdje također imaju pristup zdravstvenoj zaštiti. Provedene su sve potrebne higijensko-profilaktičke mjere, spriječeno širenje oboljenja, te je epidemiološka situacija u ovom kolektivnom smještaju stabilna.

Prof. dr. Mesihović se prilikom posjete Domu zdravlja Živinice zahvalio direktoru dr. Esedu Omerkiću i svim uposlenicima ove ustanove koji su u teškim uvjetima uspjeli da pruže adekvatnu medicinsku njegu velikom broju pacijenata iz okolnih poplavom pogođenih općina. DZ Živinice sve vrijeme pruža hemodijalizne usluge i za 26 pacijenata sa područja Modriče.

Tokom posjete Tuzlanskom kantonu, prof. dr. Mesihović i prim. dr. Ler su se susreli i sa premijerom Tuzalsnkog kantona prof. dr. Bahrijom Umihanićem.

Što se tiče cjelokupne situacije na području Federacije BiH, naglašavamo da, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nema pojave grupnog obolijevanja od akutnih crijevnih i ostalih zaraznih bolesti, a da se epidemiološka situacija i dalje cijeni nesigurnom obzirom na uslove vodosnabdijevanja, ishrane i stanovanja. Trenutno se provode sve potrebne higijensko-profilaktičke mjere.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.