Enis Hasanović, ministar zdravstva Kantona Sarajevo

Radit ćemo na tome da se ukinu sve participacije građana u troškovima liječenja i zdravstvene zaštite

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović je na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo inicirao da se ukinu sve participacije građana u troškovima liječenja i zdravstvene zaštite.

“Nakon 18 godina cilj nam je na ovaj način rasteretiti naše sugrađane i dijelomično pomoći u današnjoj teškoj ekonomskoj situaciji. Godišnji prihodi Zavoda zdravstvenog osiguranja KS prikupljeni po osnovu ličnog učešća osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvenih usluga, u prosjeku iznose oko 800.000 KM, te gubitak ovih sredstava neće predstavljati veći finansijski teret za Zavod zdravstvenog osiguranja KS”, istakao je ministar zdravstva KS Enis Hasanović.

Donošenjem ove odluke, građani će se osloboditi od plaćanja za sve dijagnostičke usluge, među kojima su magnetna resonanca, CT, RTG, angiografija, irigografija, elektromiografija, elektroencefalografija i brojne druge. Ukinut će se i izdvajanje novaca od pacijenata za sve kliničke preglede, tretmane, analize, kontrole, kao i za zahvate za koje osiguranici izdvajaju i do 200 KM.

Odlukom Vlade predviđeno je, između ostalog, i ukidanje participacije za boravak majke pratilje uz dijete starije od godinu dana, kao i ukidanje participacije za liječenje i rehabilitaciju u specijalističkim zdravstvenim ustanovama, bolničko liječenje, te za lijekove, pomoćni i sanitetski materijal i brojne druge usluge.

Značajno je naglasiti da će se donošenjem i primjenom ove odluke ukinuti i dugi redovi na blagajnama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice “Prim.dr. Abdullah Nakaš”, te nepotrebno stajanje u redu pacijenata ili njihovih najbližih srodnika kako bi samo dobili povratnu informaciju da neku od zdravstvenih usluga ne trebaju plaćati.