Radimo rekonstrukciju pruge prvi put nakon 60 godina

Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS kazao je da u politiku nije ušao da ganja svoje lične interese te je kazao da će podnijeti ostavku ako ne budu ispoštovani rokovi za rekonstrukciju tramvajske pruge.

“Svjestan sam da politika nije toliko čista stvar, manjini ljudi u ovom gradu odgovara da se ništa ne radi, odgovaraju konflikti. Radimo rekonstrukciju pruge prvi put nakon 60 godina, nabavku tramvaja i trolejbusa nakon 40 godina. Vraćamo trolejbus u Vogošću, gradimo prugu za Hrasnicu. Izvještavamo transparentno, sami sebi dajemo rokove kako bi ubrzali radove. Javni prijevoz je katastrofalan, naši građani su pobjegli od javnog prijevoza. Prošle su 63 godine da bismo mi krenuli u rekonstrukciju. Mi da nismo ušli u rekonstrukciju mi bismo morali obustaviti tramvajski prijevoz”, kazao je Šteta na današnjoj press konferenciji.

Kazao je da je rekonstrukcija pruge trenutno najkompleksniji infrastrukturni projekat u BiH jer je promijenila navike 200.000 ljudi.

“Bili smo svjesni potencijalnih izazova. Mogli smo ostaviti prugu i da tražimo crnu hroniku je li se nešto desilo, ili da idemo u javne nabavke i izabrali smo dati građanima prugu kakvu zaslužuju. Radovi su krenuli krajem avgusta 2021. godine i na ploči piše da je rok radova 730 dana za Marijin Dvor-Ilidža. Mi smo u aprilu 2022. godine i neki poličari koji su karijeru gradili na lažima, živjeli na budžetu su se našli da osporavaju te stvari. Građanima KS želim da kažem pruga Marijin Dvor-Ilidža će biti završen u roku”, kazao je Šteta.

Do kraja avgusta bit će završena dionica od Ilidže do Čengić Vile.

“Mi radimo raskrsnicu na Stupu koja nije bila planirana i dat ćemo tom dijelu gradu novu infrastrukturu. Brige za pruge nema, pruga će biti završena. Druga dionica je od Čengić Vile do Marijin Dvora”, kazao je Šteta i negirao je da je došlo do poskupljenja radova te da bi uvođenje treće smjene poskupilo radove.

“Ako bude trebalo uvest ćemo i treću smjenu”, kazao je Šteta.

Kada je riječ o trolejbusima Šteta je kazao da su kupljena nova vozila prvi put nakon 40 godina.

„Imaju EU certiifkat, EU norme i trenutno su najmoderniji u ovom dijelu Evrope. Tvrdili su da nisu adekvatni da ne mogu na naše saobraćajnice. Trolejbuski prijevoz danas u KS vrši 14 vozila, mi smo nabavili 35 vozila i da bismo imali trolejbuski saobraćaj kakav zaslužujemo. Jučer smo dobili opomenu EP BiH da će ugasiti struju na tramvajskoj i trolejbuskoj mreži. Mi to nećemo dozvoliti ni obustavu električne energije, ni prijevoza. Pokušavaju nas zaustaviti. Građani će u oktobru ocijeniti o našem radu. Mi se ne bojimo i sve što smo započeli u svim resorima u KS, Gradu, parlamentima i gdje smo pozicija i opozicija mi ćemo sve završiti. SDP će uvesti nove norme u politiku”, kazao je.

Pojasnio je i da je tender za nabavku novih trolejbusa raspisan 2019. godine.

“Prije dva dana smo imali posjetu EBRD-a i Evropske banke. Ugovor je potpisan u januaru 2021. i trenutno nikakvih sankcija niti smetnji nema za isporuku. Radimo po procedurama i po zakonu. Taj zastupnik koji je rekao da ima neki tajni ugovor ugrozio je državu koja je potpisnik ugovora”, dodao je Šteta.

Na kraju je poručio da se “vidimo u avgustu na novoj pruzi, ali sa starim tramvajima”. U toku je procedura nabavke novih tramvaja.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.