Vlada FBiH

Radi saniranja šete zapošljavanje novih 2.000 osoba s evidencije nezaposlenih

Poslodavci će angažirati nezaposlene osobe u skladu sa svojim potrebama, a Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje će program operativno realizirati i bit će u funkciji sklapanja konkretnih ugovora

Slika

U cilju saniranja velikih šteta, Vlada FBiH danas je dala saglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ), čime se osiguravaju sredstva za program koji predviđa zapošljavanje 2.000 osoba sa evidencije nezaposlenih, a koje bi pomogle u saniranju i čišćenju mjesta koja su pogođena poplavama. Na ovaj projekt, pod nazivom „Zajedno do obnove“, zamišljen kao program javnih radova, konačnu saglasnost treba dati Federalni parlament.

Predviđeno je da traje tri mjeseca, uz mogućnost produžavanja. Obuhvatat će sve zainteresirane sa evidencije nezaposlenih, a aplikanti trebaju da budu lokalne samouprave i javna preduzeća. Poslodavci će angažirati nezaposlene osobe u skladu sa svojim potrebama, a Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje će program operativno realizirati i bit će u funkciji sklapanja konkretnih ugovora.

Za sufinansiranje zapošljavanja 2.000 osoba (i to prioritetno u oblasti veterine, epidemiologije, geologije, geodezijske i dugih struka) koje će biti angažirane na sanaciji poplavljenih područja, planirano je izdvajanje 3.600.000 KM. Ovaj iznos podrazumijeva osiguravanje minimalnog ličnog dohotka sa pripadajućim obaveznim doprinosima na teret poslodavca i zaposlenika u trajanju od tri mjeseca, i to u općinskim i kantonalnim javnim preduzećima, jedinicama lokalne samouprave, kantonalnim i federalnim institucijama, civilnoj zaštiti, poslovnim subjektima i nevladinim organizacijama koje sarađuju sa ovim institucijama.

Iznos je obezbijeđen umanjenjem na drugim pozicijama Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2014. godinu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.