Novi predsjednici u organizacijama

Rađa se novi SDP BiH

U pet organizacija SDP-a BiH će se u nedjelju ponoviti izbori i to: u USK-u, KS-u, u Novom Gradu, Vogošći, sarajevskom Centru i Kaknju. Izlaznost je bila 77,5 posto, a 24.436 je imalo glasačko pravo da bira između 181 kandidata. I u Kaknju će biti upriličen drugi krug, gdje je sada bilo pet kandidata, a jednom od njih, koji je dobio 174 glasa, nedostajao je samo još jedan da bi osvojio 50 posto, kaže nam generalni sekretar partije Irfan Čengić.

Banja Luka jednoglasna

Radomir Topić je na prvom glasanju po principu jedan član – jedan glas ponovo izabran za predsjednika Gradskog odbora SDP-a Banja Luka: – Bio sam jedini kandidat, ističe Topić, te napominje da se kandidirati mogao ko god je htio, s tim da ima podršku najmanje deset posto članstva.

– Nikakvih tu ograničenja nije bilo, a mene su jednoglasno predložili članovi GO, kaže Topić, te dodaje kako su svi kandidati izabrani u prvom krugu, a da je skoro kompletno članstvo izašlo na izbore.

Nakon Anera Žuljevića, na čelu KO SDP-a HNK-a našao se Zoran Mikulić. Voljom članova na mjesto predsjednika GO SDP-a Mostar izabran je Edin Zagorčić.

– Prvi koraci su konsolidacija organizacije, provođenje kantonalne konvencije kako bi se izabrali kantonalno rukovodstvo i odbor. Slijedi nam niz aktivnosti s ciljem provođenja odluka sa vanrednog kongresa i organiziranje izbora za sam vrh partije, rekao je Mikulić, dodavši da će novu izvršnu vlast u HNK-u činiti SDA i HDZ bez DF-a.

– Još egzistira stara vlada koja legitimitet pokušava crpiti iz izbora davne 2010, a da nitko od građana ne zna tko je premijer, budući da je dosadašnji već preuzeo novu funkciju. Mi ćemo se zalagati za interese naroda a ne za podjele fotelja, za spašavanje, a ne prodaju poduzeća, ističe Mikulić, koji očekuje da SDA i HDZ konačno saopšte detalje dogovora za Mostar.

Bez tenzija

– Protukandidati su na zadovoljstvo svih članova bili korektni. Nikakvih tenzija nije bilo. Drugog protukandidata sam pobijedio za 110 glasova. Prvi korak će biti konferencija GO SDP-a Mostar na kojoj ćemo na demokratskoj osnovi izabrati Gradski odbor, te odmah krenuti u borbu za jači SDP i bolju i prosperitetniju BiH, rekao je Zagorčić.

Do promjene je došlo i na čelu OO SDP-a Stolac. Nerin Dizdar nije se kandidovao, a novi predsjednik je Demir Mahmutćehajić, koji je pobijedio prof. Ragiba Dizdara. Na čelu KO SDP-a TK-a ostaje Enver Bijedić, dok je za predsjednika Gradskog odbora Tuzla izabran Slađan Ilić. Bijedić je prikupio oko 3.200 glasova ili 75 posto ukupnog broja članova. Aziz Čačković i Munib Efendić su osvojili oko 25 posto, čime su potvrđene najave da je Bijedić siguran kandidat za predsjednika KO SDP-a Tuzla.

– Mislim da je ovo dobra podloga da počnemo vraćati povjerenje glasača već na narednim lokalnim izborima, ali i da ukinemo sve struje i frakcije unutar SDP-a, te da snage usmjerimo ka ujedinjenju svih stranaka lijeve orijentacije, kazao nam je Bijedić.

Ilić je zamijenio Mirsada Bakalovića, osvojivši gotovo 600 glasova ili 67 posto. Iza njega, sa 33 posto glasova ostao je Ervin Alibegović, a treći kandidat Rijad Vrabac dobio je tek osam glasova. Ilić kaže kako je potrebno uvesti neke promjene u rad GO, te pokušati ujediniti članstvo.

– To treba biti prioritet. Demokratizacijom u izboru rukovodstva smo doprinijeli tome, kazao je Ilić.

Begić pobjednik u ZDK-u

Senaid Begić novi je predsjednik KO SDP-a ZDK-a. Za njega je u nedjelju glasalo 1.457 od 2.787 glasača ili 52,77 posto. Protukandidati Munib Husejnagić i Rifat Delić (sva trojica su kantonalni zastupnici) dobili su 879, odnosno 425 glasova ili 31,83 i 15,39 posto. Nevažećih listića je bilo 18.

– Želim zahvaliti svim članovima, koji su dali podršku za jedan novi SDP. Sistem jedan član – jedan glas je pokazao vrijednosti, jer je njime na najtransparentniji mogući način pokazano šta članstvo misli o promjenama neophodnih SDP-u. U dijelu kampanje i kroz debate koje sam vodio sa protukandidatima govorio sam da rezultate ne možemo odmah očekivati. Pravi rezultati bi trebali doći za tri godine na izborima, kazao je Begić.

Predsjednik GO Zenice je Mladen Simić, za kojeg je glasalo 407 osoba, dok je Edin Terzić dobio 150 glasova. Simić je pozvao Terzića da nastave zajedno raditi za dobrobit SDP-a. Novi predsjednik OO Tešanj je Senad Subašić, Zavidovića Elvir Karajbić, Doboj-Juga Adin Begić, Maglaja Mirsad Mahmutagić, Žepča Mirko Trifunović, Breze Miro Vrljičak, Olova Mirad Hodžić, Visokog Muhamed Husić, Vareša Branko Romić i Usore Boris Penava.

Dva doktora u drugom krugu

U USK-u je izabrano sedam predsjednika općinskih odbora i osmi na čelu GO Bihać, dok se izbori za KO partije nastavljaju u nedjelju. Tako je u Ključu pobijedio Dževad Pehadžić, u Sanskom Mostu Almin Hopovac, u Bosanskom Petrovcu Samir Družić, u Bihaću Šuhret Fazlić, u Cazinu Razim Halkić, u Bosanskoj Krupi Muhidin Šertović, u Velikoj Kladuši Adel Eskić i u Bužimu Armin Velić.

Za predsjednika KO SDP-a najviše glasova su dobili Hajrudin Havić iz Bihaća i Amir Murić iz Cazina. Svi članovi partije u USK-u, u drugom krugu će izabrati jednog od dvojice doktora. Favorit je Havić, budući da članovi obično glasaju za kandidata iz svoje općine. No, Amir Murić je trenutni v. d. predsjednika SDP-a USK-a, te kantonalni poslanik, tako da u ovoj priči nije nikakav autsajder.

Oslobođenje

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.