Danijela Martinović za Vijesti.ba

Rad Parlamenta bi bio još efikasniji da ima više kompromisa

Danijela Martinović, predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH u ekskluzivnom intervjuu za Vijesti.ba govori o radu PSBiH.

Slika

Vijesti.ba: Dr. ste ekonomskih nauka, radite kao profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, profesorica ste njemačkog jezika i književnosti. Pored svega i zastupnica ZD Parlamenta BiH. Koliko je zapravo teško uskladiti sve ove obaveze? Čega ste se sve morali odreći da bi ste postigli ovo što ste danas?

Martinović: Svakako, ponekad je veoma teško uskladiti sve obveze kad pokušavate profesionalno i temeljito obavljati svoj posao. Karijera i napredak u karijeri zahtjevaju mnogobrojna odricanja, neprospavane dane, mjesece rada, učenja i usavršavanja. I naravno da tada trpi obiteljski zivot i nama drage osobe. Doista se divim zenama, majkama koje uspijevaju imati i profesionalnu karijeru, i biti dobre majke, kućanice i supruge. No, činjenica je danas, uz ovakav tempo i način života, te visoke zahtjeve na radnim mjestima, cjeloživotno učenje i usavršavanje postaju sasvim oubičajni, bez obzira na prirodu posla kojima se bavimo. I sve to stavlja dodatne zahtjeve i pred žene i pred muškarce. Profesionalna ljestvica se stalno podiže. No sve to nije teško ako volite svoj posao.

Vijesti.ba: Zašto politika, a ne samo naučni rad?

Martinović: U politiku sam ušla sa velikim entuzijazmom i iskrenom željom da nešto promijenim. Socijaldemokratska ideja i ideali koji su stajali iza nje su mi uvijek bili bliski. Isto tako, nadala sam se da ekonomska, teoretska znanja mogu primijeniti u smislu uticaja i inkorporiranja ekonomskih postulata u sadrzaj zakona, strategija i inicijativa. Na žalost, kod nas su mnogi zakoni donošeni zbog političkih razloga, u cilju politizacije, skupljanja predizbornih poena, a ne zbog ekonomskih razloga i u cilju stvarnog boljitka. A ekonomija bi trebala biti vodilja u svemu. Do 2009. godine naši budžeti su bili u suficitu. Tada, dok je bilo novca trebalo je utvrditi strateške oblasti razvoja zemlje, restrukturirati privredu. Nije bilo vizije, snage ni volje, pa ni znanja da se navedeno učini. A danas, kada smo kreditno značajno zaduženi, imamo još manje prostora za djelovanje.

Vijesti.ba: CCI je ovaj saziv Parlamenta ocijenio kao najneefikasniji. Zašto je to tako?

Martinović: Činjenica je da u ovom sazivu Parlamenta nije usvojen veliki broj zakona. Ali u ovom sazivu održan je popis stanovništva, konačno formirano Vijeće za državnu pomoć, otpočela sa radom Agencija za borbu protiv korupcije itd. Federalna vlada je donijela set zakona vezan za borbu protiv korupcije, set zakona vezan za poduzetničko poslovanje, smanjen je broj administrativnih procedura i troškova za otpočinjenje biznisa, ubrzana je izgradnja koridora Vc, otpočela izgradnja infrastrukturnih objekata u elektroenergetskom sektoru i mnogo toga drugog. Mnogo energije i truda su kadrovi SDP-a uložili u pripremi i organizaciji donatorske konferencije nakon katastrofalnih poplava. Mnogo diplomatske aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane je rezultiralo promptnom pomoći susjednih zemalja u materijalno-tehničkim sredstvima, hrani i lijekovima. Rad Parlamenta bi bio još i efikasniji da ima više kompromisa.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.